torsdag, august 15, 2013

Når Bibelen blir et middel for egeninteressens torghandel

Jeg har tenkt en del i det siste på noen ord av Matta al-Miskin, bederen og fornyeren av det monastiske livet i den koptiske kirken i Egypt. Ved en anledning skrev han følgende:

'Evangeliet, bibelvers og prekener er uttrykk for fromhet, men uten Kristi nærværs mysterium blir de middel for egeninteressens torghandel og ikke middel for Kristus'.

Det er lett å slå andre i hodet med bibelsteder - jeg har gjort det selv. Og beklager det.

Det er så mange meninger i blant oss. Så mange tolkninger av sannheten. Så mange som skal ha rett.

Datteren til Billy Graham, Anne Graham Lotz, er blitt kjent for boken: Gi meg heller Jesus! Det høres både flott ut, og litt lettvint ut, for det vil vi jo alle. Likevel kommer vi ikke utenom at den kristne tro handler om en overlevert tro. Det er ikke en tro vi snekrer sammen slik den passer oss best. Troen gir seg uttrykk i sannheter knyttet til Jesu død, oppstandelse, himmelfart og gjenkomst. Likevel har Anne Graham Lotz rørt ved selve kjernen: Jesus.

Eier vi Ham, eier vi alt. Eier Han oss, er vi fri.

Jeg kjenner på en djup takknemlighet fordi jeg har brødre og søstre i ulike deler av Hans store familie. Enten de nå kaller seg lutheranere, pinsevenner, baptister, anglikanere, koptere, katolikker eller ortodokse. Og jeg lærer stadig noe nytt av dem alle. De viser meg andre og kanskje nye sider av Jesus og fellesskapet med Ham, som jeg ikke har sett før.

Det er berikende. Det gjør meg ydmyk. Fordi jeg har ikke sett alt, og har stadig noe nytt å lære.

Ingen kommentarer: