onsdag, august 07, 2013

Å være menighet, del 13

Menigheten skal være et helbredende fellesskap. Jakob gir oss oppskriften på hvordan:

'Bekjenn derfor deres synder for hverandre og be for hverandre, for at dere skal bli helbredet. Et rettferdig menneskes bønn har stor kraft i sin virkning'. (Jak 5,16)

Det er ganske annerledes toner enn det som hevdes blant talsmennene for den nye nådelæren. De har nemlig ingen synder å bekjenne, fordi alle deres synder - de syndene de hadde ført de ble kristne, de synder de nå har begått og de synder de en gang kommer til å begå - er alle tilgitt første gangen de ba om det! Jakob derimot holder fast ved det sjelehygieniske ved det å kunne bekjenne synd - og så bli løst og fri. Jeg snakket med en lege for en tid tilbake, som sa at hun skulle ønske skriftemålet ble moderne i protestantiske sammenhenger, så ville folk få muligheten av å kunne få lesse av seg mye av det de går og bærer på. Det tror jeg hun har rett i.

Fra de tidligste tider har Guds bevegelse vært en omvendelsesbevegelse! Et kall 'til å komme ut' slik at vi kan lære en annerledes måte å leve på. Når vi ikke har noen synd å bekjenne lenger, har vi ikke noe redskap til å plassere alt det vonde som skjer med oss og i oss.

Karl Barth, den kjente teologen fra det 20-århundre, sa at vi bare kan kjenne vår synd 'på vei ut'. Å bekjenne vår synd er et tegn på at vår bundethet til verden er blitt forstyrret. Da er ikke grådighet lenger normalt. Vold er ingen realitet. Selv om dette er vanlig i denne verden, så har de ikke siste ordet i en troendes liv - om han velger å bryte med dem! Å kalle dette for synd er å se at de er en korrupsjon fra det vi var ment til å være.

Å bekjenne synd er å bryte med verden. Det er ikke nok å bli satt fri fra denne verdens korrupte systemer, sier Gud. Det er ikke nok bare å komme ut av Egypt. Vi må få Egypt ut av oss! Det er å vende seg mot håpet.

Synden mister noe av sin makt når vi setter navn på den og bekjenner den for en annen. Da er den ikke lenger skjult, eller jeg kan skjule meg bak den. Da kommer den frem i lyset - og sprekker. Og jeg blir fri!
'Dersom vi sier at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. Dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han forlater oss syndene og renser oss fra all urettferdighet'. (1.Joh 1,8-9)

Ingen kommentarer: