tirsdag, november 26, 2013

Min troshelt: fader Georgij Edelstein

Her ser du et bilde av min troshelt: fader Georgij Edelstein. Nå i sitt 81 år. Fremdeles like aktiv som prest og inspirator. Her sammen med en av sine assistenter, Anna, utenfor et hospice og sykehjem i landsbyen Kostroma, som fader Georgij har vært med å etablere.

Bildet ble tatt for kort tid siden av min venn, Ola Simon Østtveit, som kjenner Georgij Edelstein veldig godt. Jeg har fått lov til å gjengi det på bloggen, og det er jeg veldig glad for. Jeg blir så oppmuntret av å se det!

Selv har jeg hatt den store gleden av å bli kjent med Georgij Edelstein for mange år siden, da jeg arbeidet i daværende Norsk Misjon i Øst, nåværende Stefanusalliansen. Det var far til Ola Simon, Johannes Østtveit, den tidligere stortingspolitikeren, som introduserte meg for Edelstein. Den gangen var var Georgij en svært brysom prest både for de kommunistiske myndighetene, men også for den kirken han elsker og tilhører, Den russisk-ortodokse.

Georgij talte myndighetene og de kirkelige instanser som kompromitterte den kristne troen, midt imot. Uredd har han alltid vært. Kanskje har det noe med hans jødiske røtter å gjøre? Og Georgij har ikke gitt seg. Han er fremdeles en kritisk røst å regne med mot all urett, og mot sammenblandingen av stat og kirke. Han taler gjerne Putin midt imot. For ham gjelder lojaliteten til Kristus!

Det var en stor dag for meg da Georgij Edelstein takket ja til å bli med meg hjem, en gang han var på et av sine mange besøk i Norge. Naboene stusset kanskje litt når jeg kom gående inn på tunet hvor vi bor med fader Georgij i hælene, iført sin slitte prestedrakt, sammen med fader Johannes og fader Serafim. Et minne fra denne flotte dagen da vi fikk lytte til alt det spennende fader Georgij hadde opplevd i Russland, var en ortodoks bønnebok signert av fader Georgij. Jeg har også et vakkert ikon hengende på veggen i bønnerommet vårt her hjemme, malt av en av de mange fangene fader Georgij har hjulpet. En dobbeltmorder var kommet til tro på Herren Jesus, har malt ikonet i djup takknemlighet over frelsen.

Senere skulle jeg møte fader Georgij ved flere anledninger. Han har vært og er en stor inspirasjon for meg. Jeg har lært mye av hans 'veier i Kristus', og hans enkelhet og hengivenhet til Kristus. Han er som en åndelig far å regne. Måtte vi få ha ham i blant oss i mange år til.

Ingen kommentarer: