onsdag, november 20, 2013

Tre hus reist til minne om ekteparet Feldmann i Alonei Shilo

Onsdag 13.november vil bli stående som er merkedag, ikke bare i den jødiske bosetningen, Alonei Shilo, på Samarias fjell, men også i norsk-jødisk historie. Da ble nemlig tre permanente hus innviet til minne om Feldmann-familien.                                  

Husene blir stående der som et monument over det jødiske ekteparet Rachel og Jakob Feldmann, som ble drept av norske grenseloser i oktober 1942.

Det er Karmel Israel-Nytt som offentliggjør dette i dag. Karmel-Instituttet har betalt en million kroner for de tre husene. De er bygget i mur og skal huse nybyggerfamilier. I forbindelse med innvielsen deltok ordføreren i kommunen Shomron, Igal Lahav, som støtter den lille bosetningen Alonei Shilo, og som håper at den skal bli stemplet lovlig innen tre år.

Den store pengegaven fra Norge ble overrakt på Holocaust-dagen, og kom som et svar på at den forrige regjeringen trakk tilbake skatteletten på gaver til Karmel-Instituttet i 2012. Det førte til økt giverglede blant norske Israel-venner.

Rovmordet på Rachel og Jakob Feldmann er en skamplett i norsk historie. Rachel og Jakob Feldmann ble født i Gomel i Ukraina i 1891. 20 gamle giftet de seg. Pogromer tvang dem på flukt og de havnet i Trondheim. Og senere til Oslo, hvor de drev forretning. Da tyskerne okkuperte Norge flyktet de. To norske grenseloser skulle frakte dem over til Sverige. Men ved Skrikerud-tjern i Trøgstad i Østfold ble ekteparet slått i hjel, og dumpet i tjernet. Grenselosene stjal 12.000 kroner og andre eiendeler fra det jødiske ekteparet. Grenselosene innrømmet senere drapene, men argumenterte at fluktruten stod i fare for å bli oppdaget av tyskerne. De ble frikjent for drapene i tingretten og lagmannsretten, men ble dømt for underslag av et gullur og pengene.

Adoptivsønnen, Hermann, ble myrdet i Auschewitz 22.august 1943.

Bildet viser milliongaven til Alonei Shilo. Foto: Karmel Israel-Nytt.

Ingen kommentarer: