fredag, november 15, 2013

Sanger fra katakombene

I går hadde Herren en overraskelse for meg! En venn av meg, som besøkte Kristi himmelfartskapellet, for å feire Herrens måltid med oss, hadde med seg en gave: Sanger fra Katakombene.

For en tid tilbake var jeg så heldig at jeg fikk se et TV program med Erik Hillestad og koret SKRUK som var på reise i Tyrkia. Det er lenge siden NRK har vartet opp med noe så bra!

SKRUK og Erik Hillestad besøkte klostrene Mor Gabriel og Mor Augin i Tur Abdin mellom Eufrat og Tigris. Dette ble det musikk av!

For her møtte nordmennene Jakobsliturgien, verdens eldste liturgi i kontinuerlig bruk siden 300 tallet. På arameisk. Det språk Jesus brukte i dagligtale. Den eldgamle gudstjeneste-formen finnes fortsatt i noen miljøer i Syria, Tyrkia og Libanon.

Nå er deler av denne oversatt til norsk! Og sunget sammen med fader Yokin Unval og munker fra Mor Augin og Mor Gabriel sammen med SKRUK. Utgitt av Kirkelig Kulturverksted.

Så vakkert, så fortettet, så spennende, så givende, så gripende så det vel er mulig å få det. Liturgien er sunget med innlevelse og nerve. Man tas med tilbake i tid, og man fylles med glede over å stå i en kontinuitet, over å være del av en kirke som har levd sitt liv gjennom århundrene, og som fortsatt er levende.

Denne kommer jeg til å spille, og spille og spille og leve med. Garantert.

Ingen kommentarer: