onsdag, februar 19, 2014

Han sto på Ordets klippegrunn, del 7

Her fortsetter artikkelserien om Charles Haddon Spurgeon:

Blant de mange som ble omvendt i den nesten uavbrutte vekkelsestid fra den tidligste virksomheten til Spurgeon i London, var det flere unge menn som tydelig var kalt av Gud til tjeneste i Kristi forsamling.

Blant disse var det mange mennene var det mange som hadde liten utdannelse og ofte var fattige. Mulighetene for dem til å gå på noen av de teologiske skolene som fantes i England på denne tiden, var derfor få.

Derfor ville Spurgeon starte sin egen skole for å utdanne menn til tjeneste i Guds rike. Spurgeon bestemte seg for å begynne i det små, slik han alltid hadde som prinsipp. Han begynte med èn student og med èn lærer! Denne læreren mottok studenten i sitt eget hjem.

Men det varte ikke lenge før tallet på studenter økte, og det ble nødvendig å flytte inn i et værelse i underetasjen i Metropolitan Tabernacle. Flere lærere ble ansatt. Spurgeon betalte av egen lomme alle utgiftene til elvenes kost og losji og lærerlønninger! Han avsatte årlig 800 pund til dette.

Etter en tid ble det mindre inntekter for Metropolitan Tabernacle. Dette skyldes at det ble solgt mindre av Spurgeons prekener i de amerikanske sørstatene. Bakgrunnen for dette var Spurgeons avstandstagen til slaveriet.

Men enkelte gav store beløp for å holde skolen gående. På denne tiden med sviktende inntekter i USA, ga en mann en sjekk på 200 pund. Pengene var øremerket undervisning av unge menn. Like etterpå kom det en ny sjekk, denne på 100 pund, til samme formål. En av menighetens diakoner ga også en årlig middag der det kom inn store summer.

Det viste seg at det ble nødvendig med en egen skolebygning. Men først måtte det skaffes en tomt, og det var ikke lett. Det var kirkelige kommisjoner som hadde hånd om disse, og de selger aldri tomter. Å anta at de skulle selge eller leie bort en tomt til en baptistskole, var utenkelig.

Men Spurgeon trodde på miraklenes Gud. Og tomt fikk han.

Skolebygningen kostet fullt ferdig 15.000 pund og ble åpnet gjeldfri i overensstemmelse med grunnleggerens ønske. Vi må ikke glemme at Spurgeon bare var 26 år gammel på denne tiden!

Tanker om pastorskolen
Det finnes et svært interessant dokument fra Spurgeons hånd om de tankene han hadde for pastorskolen. Dette dokumentet sier mye om hvordan han tenkte, og gjengis her:

1) Grunnlegg en skole der menn med alminnelig engelsk undervisning kan opptas uten å føle seg underlegne ved sammenligning med dem som graduerer fra de verdslige universiteter.

2) La dem ikke bli ærekjære etter kunnskaper for kunnskapenes egen skyld, men ha alltid målet klart i sikte: Å vinne sjeler og oppbygge de hellige. Legg derfor ikke vekt på karakterer og titler.

3) Sørg for at de fattige får det de trenger - kost, losji, klær og bøker.

4) Skaff alt dette for en billig pris, slik at mennene ikke får livsvaner som de senere ikke kan etterleve.

5) Foren skolen med en stor, levende menighet. Vent av mennene at de blir medlemmer.

6) Gjør skoletiden kort, f.eks to eller tre år. Aldri mer. Menn som ikke viser anlegg i denne tid er ikke til stor nytte for tyngre arbeid.

7) Gi enhver de første tre eller seks måneder som prøvetid og utelukk alle som er dovne, forfengelig, udugelige og som ikke viser noen iver.

8) Hold den kristne ånd ved like ved å avsette en halv dag i uken til bønn. Begynn hver skoletime med bønn.

9) La dem bo hos kristne familier, og send en kristen mann rundt for å undersøke deres vaner, både huslige og moralske.

10) Gjør det kjent i deres tidsskrifter og blader at menn mottas og ønskes.

11) Innskrenk ikke bestyreren med komiteer o.l

12) Sorter mennene og gi ikke alle de samme studier. Noen lærer ikke klassikerne, andre gjør det med letthet.

13) La dem øve seg i å forkynne, diskutere osv. og oppmuntre dem til å tale uten forberedelse.

14) La en mann som virkelig er god få være så lenge det er plass for ham, og la ham vende tilbake hvis det ikke går godt for ham i hans første menighet. Hold ham hos dere en termin til, og la ham så forsøke igjen.

15) Få i stand et lesebibliotek for de fattige for å holde dem med bøker, og hjelp dem til å undervise seg selv.

16) La lærerne være studentenes brødre, ikke deres herrer. Jo mer fortrolig omgang, dess dypere kjærlighet og sannere aktelse.

17) Innkall pastorer, misjonærer og andre arbeidere for å tale til dem og fortelle dem sine erfaringer.

18) Sett mennene til friluftsforkynnelse og oppmuntre dem til å vinne sjeler mens de studerer.

19) Gi naturvitenskapen en fremskutt plass, de gir eksempler, letter studiene og øker tankerikdommen. Forandringer i arbeidet gir hvile.

20) Få menigheten til å be for dem. Vekk folkets interesse for dem ved møter hvor mennene kan tale. La nybegynnerne tale, så vil folket etter noen måneder merke hvilken framgang de har gjort og se deres virkelige utdannelse.

21. Tro på dr. Francis Waylands 'Baptistenes grunnsetninger' og utfør dem i praksis.

22) Herren, Den Hellige Ånd, ledsage dere og velsigne dere. Følg Hans ledelse og ikke mine anbefalinger for de er mangelfulle.

C.H Spurgeon.

Bildet er fra hans personlige bibliotek. Her ble hans prekener til.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: