fredag, februar 28, 2014

Mer enn 100.000 grekere krever at Den gresk-ortodokse kirke skattlegges hardere

Hellas er i djup krise. Nå krever stadig flere grekere at den svært rike Gresk-ortodokse kirken bidrar mer til samfunnet. Over 100.000 grekere har meldt seg inn i Facebook-siden: 'Skattlegg kirken hardere'.

Faktum er at statens kirke lever med særdeles gode betingelser: Den betaler redusert skatt, får stor økonomisk støtte fra det offentlige. Den greske stat betaler lønningene til prester, biskoper og kontormedarbeidere. Og det er slett ikke småpenger det er snakk om. Den gjeldstyngede staten sørger for lønnen til 11.000 kirkelig ansatte, noe som utgjør 2,5 milliarder kroner årlig.

Ved siden av dette er Den gresk-ortodokse kirken den største eieren av bygninger og eiendommer i Hellas, og den har en betydelig aksjeportefølje.

Mange grekere mener at Den gresk ortodokse kirken er i stand til å betale lønningene til biskopene og prestene sine. Nå er det å være gresk synonymt med det å være gresk-ortodoks. Slik er det jo gjerne i land hvor stat og kirke er blandet sammen. Selv om grekerne er svært religiøse, er det i følge bønnatlaset Operation World mindre enn tre prosent av befolkningen som regelmessig går til gudstjeneste i en ortodoks kirke.

Den gresk-ortodokse kirken driver flere suppekjøkken, og hver dag gir kirken mat til 55.000 mennesker. Men dette finansieres også ved de store overføringene staten gir til denne kirken.

Ingen kommentarer: