lørdag, mai 09, 2015

Bønnekampen under 2.verdenskrig, del 1

Det du er i ferd med å lese vil du neppe finne noe annet sted i forbindelse med 70 års markeringen av frigjøringen etter nazistenes skrekkvelde.

Men jeg våger påstanden om at det er noe av det mest bemerkelsesverdige du vil lese i sakens anledning.

Du kjenner kanskje navnet Rees Howells? Noen av dere har kanskje lest boken som Norman Grubb skrev om ham, og som på norsk fikk navnet: 'Flammer over Wales'? Kort fortalt var Rees Howells en mann Gud reiste opp som forbeder, og biografien om hans liv er en spennende reise i forbønnens tjeneste. Rees Howells startet The Bible College i Wales, en bibelskole som skulle få stor betydning for mange av de tjenestegavene Herren ga til sin menighet i årene som fulgte.

Rees Howells og bibelskoleelvene spilte en avgjørende rolle som forbedere under 2.verdenskrig og senere da staten Israel ble gjenopprettet i 1948. I denne artikkelserien skal vi se nærmere på hva som skjedde på denne bibelskolen i årene før og under 2.verdenskrig, og hvordan Gud ledet dem og fortalte dem hvordan de kunne be målrettet og strategisk inn i de situasjonene som oppsto.

Historien jeg er i ferd med å fortelle er hentet fra en som var øyenvitne til det hele: Doris M. Ruscoe, som arbeidet i staben ved bibelskolen.

Doris forteller at både staben og elevene ved bibelskolen i Swansea i Wales var opptatt av de urovekkende nyhetene som kom fra Tyskland etter at Adolf Hitler hadde kommet til makten. Gud hadde åpenbart for Rees Howels at 'djevelen gjennom denne mannen ville søke verdensherredømme og på den måten bli en trussel for spredningen av evangeliet'. (Doris M.Ruscoe: The Intercession of Rees Howells. The Lutterworth Press 1983, side 17)

'De som var elever og som arbeidet i staben på den tiden kommer aldri til å glemme den byrden som Ånden la på oss når begivenhetene i Europa var spesielt truende. Kunne noe stoppe den pågående marsjen til Hitler? Han hadde etablert sin øverste maktsfære i Tyskland og hadde allerede planer om utvidelse av denne makten rundt om i Europa'.

I fastetiden i 1936 hadde bibelskolen tilbrakt de ukene den varte i bønn og faste. Denne praksisen var vanlig ved denne bibelskolen. Man kom sammen til bønn hele dagen, kun avbrutt av et måltid mat for de som ikke fastet, ved 1700-tiden. Så var det samlinger igjen om kvelden. Det lå en tung bønnebyrde over alle sammen, men i bønnen ble de løftet inn for Guds trone og der ble de forfrisket.

I mars 1936 hadde Hitler sendt sine tropper inn i Rhinland, en aggressiv handling som ikke møtte noen motstand fra de europeiske landene.

Men for Rees Howells var det annerledes. For ham ble det en byrde.

'Jeg kommer aldri til å glemme søndag den 29.mars', forteller Doris M. Ruscoe, og legger til: 'Rees Howells kom ned til matsalen og han så ikke ut til å være seg selv. Han som alltid så så ordentlig ut. Nå var håret rufsete og ansiktet bar preg av at han var i smerte. Så sa han: 'Herren har fortalt meg at bønnen har feilet. Nå er det bare forbønnen som vil føre oss igjennom'. Vi stirret på ham, stumme og forble stille. Var det virkelig slik at bønnen ikke hadde virket - den intense bønnen de siste ukene? Hva var det Herren ville si oss? Det var et nytt nivå av bønn som Han ledet oss inn i, og i denne sene kveldsstund og natt, begynte vi å få lys over situasjonen. Krigen i det himmelske raste, mørkets krefter samlet styrke, verden var på randen av en katastrofe. Hva ville nå skje med spredningen av evangeliet?'

(fortsettes)

På bildet sees Rees Howells.

Ingen kommentarer: