fredag, mai 29, 2015

Munker i irakisk kloster velger å forbli selv om IS bare er seks kilometer unna

I et av de eldste kristne klostrene i Irak har en liten gruppe munker bestemt seg for å bli. Militante islamister fra IS befinner seg like i nærheten, og de har gjentatte ganger vist en demonisk iver etter å ødelegge alle historiske, religiøse og kulturelle symboler som ikke passer med deres jihadistiske forståelse av Islam.

Kurdiske pershmergastyrker kontrollerer området nå, men det pågår stadige kamper mellom dem og terrorgruppa IS. Til tross for den store risikoen er munkene fast bestemt på å bli.

Beliggende ved fjellet Al-Faf veed Ninive-platået i det nordlige Irak, finner vi Hl.Matteus kloster, som er et av de aller eldste klostrene i Irak. Her går frontlinjen. Stadig høres det skyting, og bomber som eksploderer, drøyt 6 kilometer unna.

Men inne bak de tykke klostermurene er det stille. Det vil si: her bes det, slik det har vært gjort siden klosteret ble grunnlagt i år 363 e.Kr av eneboeren Mar Mattai, eller Matteus, som vi ville sagt på norsk. Denne Mar Mattai flyktet fra forfølgelsene under keiser Julian. Klosteret er blant annet kjent for sin utrolig flotte samling av kristen litteratur fra den syrisk-kristne tradisjonen.

La oss huske disse våre trossøsken i våre forbønner.

Billedtekst: En av munkene i Hl.Matteus snakker med gjester som har kommet på besøk til klosteret.

Ingen kommentarer: