onsdag, juli 11, 2007

Ny bok om anabaptistene



Artikkelserien om anabaptistene blir bok! Det vil si at den kommende boken vil være mye fyldigere og grundigere enn bloggartiklene. Bloggartiklene som til nå har vært publisert, og de som kommer til å bli publisert, er bare korte smakebiter på det som boken vil inneholde. I flere år har jeg drevet med studier av anabaptistenes historie, og har fått tilgang på unikt kildemateriale. Mye av dette materialet har ikke vært tilgjengelig på norsk tidligere. Boken som jeg nå holder på å skrive, vil handle om 1500-tallets radikale kristne, eller om den tredje reformasjonen, som er et annet ord som brukes på denne delen av historien rundt reformasjonstiden. Men leserne vil også stifte bekjentskap med dagens anabaptister. Dette er også en bok om Guds rike og den radikale etterfølgelsen av Kristus - dengang, og nå. Det er ikke satt noen dato for når boken blir utgitt. Jeg er takknemlig for forbønn i forbindelse med skriveprosessen, ikke minst at jeg vil ha helse nok til å fullføre den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I sin bok "The Kingdom of God is within you" skriver Leo Tolstoj hadde han korresponderte med kristne "brorskapsbevegelser" i Europa. Fra disse fikk han sine tanker om bl.a. "ikke-vold" og at den organiserte kirke representerte et vrengebilde av av Kristus.

Jeg hoppet i stolen da jeg leste det - for jeg hadde hørt Eva Nordland forelese om Tolstoj og hun sa alltid at han hadde sine tanker fra noen russere hun kalte "gammeltroende" og som egentlig ikke var kristne. Det var kanskje for å få Tolstoj passe inn i sin "panteisme"?

Jeg forsto det slik fra Tolstojs bok at dette var kristne som levde i radikal etterfølgelse og overgivelse.

Og vi vet hvordan Tolstoj påvirket både Gandhi, Mandela og Martin Luther King.

Mitt poeng er at radikal etterfølgelse av Kristus bærer frukt - selv om det i utgangspunktet ser smått ut. Det er ikke store ordene som teller.

Kraften ligger i det livet vi lever.

Anonym sa...

Lende

Du skriver at kraften ligger i det livet vi lever, og radikal etterfølgelse av Kristus.

Jeg er selvsagt enig.

Jesus kunne også være veldig streng. Han brukte til og med en pisk for å jage ut de som drev med bussiness i tempelet. Og jeg har ofte lurt på hvordan forholdene i Norge i dag ville kunne sammenlignes med de på Jesu tid.

Hvis vi skulle være Jesu etterfølgere i dag, ville det kunne være litt behov for å "bruke pisk" nå også?

Eller for å konkretisere, vil vi kunne erstatte "pisken" helt hvis vi greide å leve et liv helt innviet til Gud, slik Jesus faktisk gjorde?

Dette spørsmålet ble faktisk veldig prekært for meg for noen år siden, da jeg oppdaget at enkelte mennesker i kristne miljøer er rene eksperter på å utnytte folk. For man skal jo som sagt gi bort både kappen og skjorta!


(jeg må forresten bekjenne at jeg hverken prøvde med "livsstilen" eller "pisken". Jeg gav bort noen kroner og flyktet :)