søndag, juli 01, 2007

Til minne om Art Katz



Etter lang tids alvorlig sykdom døde den messianske jøden, Art Katz, 28 juni med sin nærmeste familie og medlemmene av det anabaptistiske fellesskapet Ben Israel Fellowship rundt seg. Art Katz hadde en internasjonal tjeneste som bibellærer, som berørte mange mennesker. Deriblant også meg. Få har forkynt betydningen av korset og selvlivets død, som denne mannen. Han snakket mye om Kristi lidelsessamfunn, og hans store lidenskap var å trene disipler. Både gjennom sin undervisning i form av prekener, og bøker nådde han langt ut med sitt budskap. Hans bok om den apostoliske grunnvollen er noe av det beste jeg har lest. Selv, sa han, var han påvirket av Watchman Nee, A.W. Tozer, Karl Barth, en nederlandsk teolog som heter Berkhoff, Charles Spurgeon, den tyske teologen Hans Joachim Kraus og ikke å forglemme de hebraisk lærde, David Baron og Adolph Saphir. En mann, som også har betydd svært mye for min egen utvikling som kristen, fikk også avgjørende betydning for Art Katz. Det var Ken Wright fra New Zealand. Ken Wright sin undervisning om Getsemane og Jesu lidelseskamp der, om det han kalte Oljepressen som vi alle må gå igjennom, fikk avgjørende betydning tidlig i mitt kristenliv. Fortsatt husker jeg deler av den talen. Slik har også undervisningen til Art Katz formet meg. Jeg hadde håpet, og bedt om at han skulle bli så bra, at han var i stand til å kunne reise til Norge. Men sykdom brøt hans helse helt ned det siste året. Han ble dårligere og dårligere, rammet av en sjelden sykdom, som blant annet angrep hans pusteevne. Men så lenge han klarte å holde seg oppe, deltok han daglig på bønnesamlingene i det anabaptistiske fellesskapet han grunnla i USA tidlig på 1970 tallet. Jeg takker Gud for Art Katz, og vet at jeg i mange år fremover kommer til å lytte til hans solide bibelundervisning, som heldigvis finnes på nett. Katz ble 78 år gammel. Selv om han aldri ville ha sagt det selv, er det mange som mener at Art Katz hadde en profets tjeneste. Jeg er tilbøyelig til å være enig i det. Art Katz skal begraves på det landområde som Ben Israels fellesskapet eier.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hei Bjørn.

Jeg har også blitt velsignet ved denne mannens tjeneste.

Er ikke lenge siden jeg snublet over ham på nettet. Hadde ropt til Gud om noe som kunne være matnyttig for mitt indre menneske, i dette havet av tull og tøys som foregår i Jesu navn i disse dager.
Og jeg fant en stemme der som gav meg noget.

Takker Gud for ham. Og håper og ber til Gud at det finnes flere enn ham der ute. Jeg har ikke sett noen av det kalibret ennå, men håper det er noen.

Vet du om noen som er av den støpning og kvalitet idag?

Hører Art's taler om og om igjen på Youtube. Og det gir meg mye.

Men hadde vært godt om det var noen som lever i vår midte idag med denne modning og støpning og med dette lys i Ordet.

Gud velsigne deg. Og God Jul.

Bosse :-)