lørdag, november 30, 2019

Den første apostel

I dag, på den siste dagen i november, feirer vi en av kirkeårets aposteldager, den til minne om apostelen Andreas. Han er samtidig en av kirkens martyrer.

Andreas var opprinnelig en av disiplene til døperen Johannes, og var en som var vitne til det skjellsettende øyeblikket da Døperen peker på Jesus og sier: 'Se, Guds lam.' (jfr Joh 1,35-40) Andreas forsto umiddelbart hva de ordene betydde, og skulle bli den første Jesus kaller til å bli apostel. Det er interessant å merke seg at i Basileios-liturgien kalles han: Protokletos - den første som ble kalt.

Han var fra Galilea og er bror til Simon Peter, jfr Joh 1,40. Navnet Andreas er ikke hebraisk, men gresk. Det skyldes nok at både gresk språk og gresk kultur var tydelig nærværende på denne tiden i de galileiske områdene. Han skulle, som sin bror, bli fisker.

Andreas er ikke bare den første til å kalles til aposteltjenesten. Han er også en av de aller første til å vitne om at Jesus er Messias. Etter å ha forstått at Jesus er Guds lam, løper han avgårde for å finne sin bror, og utbryter når han har funnet ham: 'Vi har funnet Messias!'

Vi møter Andreas flere ganger i evangeliene. Han er den som undrer seg over at fem brød og to fisker, kan mette 5000 menn foruten kvinner og barn. Han forferdes også når Jesus taler om at Tempelet i Jerusalem skal ødelegges, og lurer på når dette skal skje?

Vi leser også om noen grekere som oppsøker Andreas - kanskje fordi han hadde et gresk navn? - fordi de så gjerne vil se Jesus.

Andreas er i den kirkelige tradisjonen blitt kalt den greske verdenens apostel. Den ortodokse kirken hedrer ham som den første patriarken av Konstantinopel. Det skal ha skjedd i år 38. Kirkehistorikern Eusebios siterer Origenes som hevdet at apostelen Andreas forkynte Guds Ord i Lilleasia og Skytia, langs Svartehavet så langt som til Volga.                         

I følge tradisjonen led han martyrdøden på det som er blitt kalt et Andreas-kors, et X formet kors. Det skal hac skjedd i Patras i Hellas.

Ingen kommentarer: