torsdag, februar 02, 2023

Russisk stjernejournalist og fortrolig med Putin dømt til åtte års fengsel

Akexandr Nevzorov (bildet), var en av president Vladimir Putins betrodde menn. Nå er den russiske stjernejournalisten, som blant annet arbeidet for den statlige russiske Kanal 1, dømt til åtte års fengsel for å ha gitt Russland ansvaret for å ha bombet den ukrainske byen Mariupol. Russiske myndigheter har benektet den godt dokumenterte påstanden, og Nevzorov er dømt for å ha 'spredt falske nyheter'. Ifølge nyhetsbyrået Reuters, skrev også Nevzorov at russiske styrker bevisst bombet et sykehus for mødre og nyfødte barn i den ukrainske byen Mariupol. Ekteparet Nevzorov befinner seg for tiden i Israel.

Det er Den norske Helsingforskomiteen som melder om dommen.

Dommen ses på som nok en innskrenkning av ytringsfriheten i Russland. I løpet av de siste to ukene har flere kritiske stemmer blitt straffet for å uttale seg. En lov som trådte i kraft etter at Russland angrep Ukraina gjør det nemlig ulovlig å kritisere den russiske hæren. I fjor ble den russiske lokalpolitikeren Ilja Jasjin dømt til 8,5 år i straffekoloni for å ha kalt drapene i den ukrainske byen Butsja for en massakre. Stiftelsen til nobelprisvinner Sakharov og det uavhengige nettstedet Meduza er begge blitt erklært 'uønskede organisasjoner'. I tillegg er flere ortodokse prester og protestantiske pastorer innbrakt til  politiavhør for å ha uttalt seg kritisk til Russlands krigføring i Ukraina. 

Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité, selv fra Russland, sier til NRK dommen mot Nevzorov først og fremst er et signal til den russiske befolkningen.

– De vil få vanlige folk til å tenke: «Hvis selveste Nevzorov har fått åtte år i fengsel, hva skal de gjøre med meg?» Det er det som er formålet, tror jeg.

I 1993 ble Nevzorov for første gang valgt til nestleder i statsdumaen i Den russiske føderasjonen, og ble deretter gjenvalgt som en uavhengig nestleder tre ganger, og tjente frem til valget i 2007 da de enkelte valgkretssetene ble avskaffet. I 2012 støttet Nevzorov Vladimir Putin under hans presidentkampanje, og var hans autoriserte representant. I 2014 motsatte Nevzorov seg imidlertid den russiske annekteringen av Krim. 

I en video lagt ut på YouTube 11. april 2021 spådde Nevzorov at en mulig russisk invasjon av Ukraina ville ende i tragedie og ydmykelse for Russland. Han spådde også voldsom ukrainsk motstand.

Foto fra Wikipedia. Bildet er fra 2017.

Ingen kommentarer: