tirsdag, mai 09, 2023

Europaparlamentet nekter julekrybber men viser Jesus som naken homofil


Forestill deg bilder som viser profeten Muhammed naken i et HBTQ-miljø på veggene i Europaparlamentet i Brussel. Hva ville ikke ha skjedd da? Verden ville blitt vitne til voldige opptøyer, biler stukket i brann, protester over alt, flaggbrenninger, ja, til og med drap. 

Men når Europaparlamentet nå setter opp skandaleutstillingen Homo Ecco, forventes det at ingen ting skjer. Å krenke kristne er helt innafor. Homo Ecco, som forestiller Jesus og hans disipler som homoseksuelle og transpersoner, er kunst, må vite. Ingen våger å gjøre det samme med Islams grunnlegger. Da er det å krenke. Da er det ikke kunst.

Bilder som skildrer en naken Jesus og disipler i et LHBTQ-miljø vakte sterke følelser da de ble stilt ut i Sverige på slutten av 90-tallet. Nå skal disse bildene, kalt Ecce homo, vises i Europaparlamentet. Dette vekker sinne, spesielt med tanke på at kristne motiver, som julekrybbe, tidligere har blitt nektet å bli presentert i parlamentet.

Det er avisen Världen idag som skriver dette i sin nettutgave tirsdag.

For rundt 20 år siden ble kunstneren Elisabeth Ohlson Wallin nektet å sette opp sin Ecce Homo-utstilling i EU-hovedkvarteret, men nå kan bildene sees i Brussel etter initiativ fra den svenske parlamentarikeren Malin Björk (V).

– Jeg vil tro at vi er klare til å tenke mer inkluderende om kjærlighet og om religion, sier Björk til den tyske avisen Deutsche Welle.

Matteo Salvini, visestatsminister i Italia og leder av nasjonalistiske Lega Nord har sett bildene og mener at det ikke handler om kunst.

«Bare vulgært og respektløst», skriver Salvini på Facebook.

Andre medlemmer mener det at det forberedes plass til utstillingen i EU-parlamentet er et tegn på den spesielle posisjonen LHBTQ-bevegelsen har fått blant europeiske ledere.

– Det er helt legitimt å ta opp ulike temaer ... men å utnytte en religion viser en enorm mangel på respekt for millioner av troende i hele Europa, sier Salvinis partifelle Maria Veronica Rossi til Press Italy 24.

Kritikken fra konservative innad i EU er også forankret i at EU-hovedkvarteret lenge har sagt blankt nei til det meste som har med kristen tro å gjøre. Det katolske nyhetsbyrået viser til at for eksempel EU-parlamentet i mange år har nektet å akseptere julekrybbe eller andre kristne symboler som settes opp i bygget i forbindelse med julefeiringen. Dette med begrunnelsen at det risikerer å bli oppfattet som krenkende for noen. I fjor tillot imidlertid parlamentet for første gang et symbol som skulle minnes Jesu fødsel.

Svenska kyrkan har tidligere invitert Elisabeth Ohlson Wallin til å stille ut sine kontroversielle bilder i blant annet Uppsala domkyrka. Måten utstillingen bruker Jesus til å spre sin spesifikke ideologi og bibeltolkning har teologen Anders Gerdmar sammenlignet med hvordan kommunistiske og nazistiske regimer forsøkte å kidnappe bildet av Jesus.

«Nå blir det en annen måte å lage sin egen Jesus på – en annen Jesus. Men det er ikke den sanne Frelseren, men en karikatur», har han tidligere skrevet i en debattartikkel i Världen idag.

Ingen kommentarer: