søndag, juni 22, 2008

Den åndelige rustningen, del 9







Den åndelige rustningen mangler heller ikke sverdet, eller Åndens sverd, som er Guds Ord. (Ef 6,17) Om dette kunne jeg ha skrevet mye. Det beste beviset for hvordan Guds ord virker som et våpen mot djevelens lumske angrepm er jo det eksemplet som Jesus selv viser i møte med den onde i ødemarken. Han avviser satans fristelser ved å aktive henvise til og bruke Guds ord. Han brukte faktisk bare dette skarpe sverdet - intet annet. Det var nemlig kraftig nok. Satan ble felt og måtte vike på grunn av Ordet. I Hebr 4,12-13 kan vi lese dette om Åndens sverd:


"For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer. Ingen skapning er skjult for ham. Alt ligger åpent og nakent for øynene på ham som vi skal stå til regnskap for."


Det er viktig å merke seg at Guds ord omtales som Åndens sverd. Hva kommer det av?


En side av dette finnes i 2.Tim 3,16: "Hele Skriften er innåndet av Gud..."


Ordet kalles altså Åndens sverd. Og det er snakk om et skarpt sverd. Det så vi av Hebr 4,12. Vi finner det samme hos apostelen Johannes, i Åp 1,16: "I sin høyre hånd hadde han sju stjerner og av hans munn gikk det ut et tveegget, skarpt sverd...."


Nå har jeg sitert Rosenius en del når det gjelder den åndelige rustningen, og det gjør jeg med god samvittighet. Han er en god og sikker åndelig veileder. Om Åndens sverd skriver han:


"Hvilken triumferende seierskraft ligger det ikke i Guds urokkelige ord! Om djevelen kommer og vil gjøre meg usikker, for eksempel om mitt håp om frelse, da setter jeg Guds ord opp mot ham, og sier: Ja, kan Gud lyve, da blir sikkert mitt håp til skamme."


Rosenius er også inne på en annen viktig side av dette når han skriver:


"Men like meget som vi bruker sverdet til å verge oss selv mot satan, skal vi bruke det til vern om sannheten. Med Ordets og Åndens sverd skal vi slå ned alle villfarelser. Vi ser jo at både Jesus og apostlene ikke lot vranglærerne i fred. De kjempet alvorlig mot dem.... Endelig skal vi bruke Åndens sverd til å gjøre erobringer for Kristus og Hans rike. Vi skal slå ned festene og hugge av båndene som satan har bundet sjelene i. Snart er det vankyndighetens og selvsikkerhetens bånd, snart vantroens og fortvilelsens lenker. Her kan vi være disse sjelenes tjenere og gi dem Guds ord."


Om det samme tema har Luther sagt:


"Alt dette skjer først og fremst gjennom den åpne og frie forkynnelsen av Guds ord fra prekestolen. Dernest også når enhver kristen, for seg selv eller sammen med andre, hører, synger, leser, taler og tenker over Ordet. For når vi forkynner Ordet klart og rent, med flid og alvor leser det og tenker over det, da har det en guddommelig kraft til å frelse sjeler og forstyrre djevelens virksomhet."


3 kommentarer:

Morten Tobias sa...

Guds ord er en klippe. For meg er dette noe som trøster og styrker meg. Guds ord er en klippe som jeg kan stå på og leve på og vite at holder.
Rosenius er virkelig en god mann å høre p

Bjørn Olav sa...

Ja, hva skulle vi gjort uten Ordets klippegrunn, Morten? Der kan vi stå og bli stående. Tryggere grunn å bygge på finnes ikke. Av og til undres jeg over de liberale som alltid skal sette spørsmålstegn ved Guds ord, når man har slik velsignelse av å tro på en hel Bibel.

Flott blogg du har foresten!

Anonym sa...

Takk Bjørn.

Jeg har tenkt lenge på å ha en blogg, men nå tok jeg altså steget. Bloggen min er ingen typisk kristen blogg, selv om jeg vil behandle kristne teamer også. Det blir litt av hvert.
Jeg hadde egentlig tenkt å ha en ren kristen og personlig blogg, men etter å ha lest en del kristne blogger, blant annet din, så lar jeg være. Føler ikke jeg har nok kompetanse til å drive en slik blog med dagelige oppdateringer.

Vi får se hvordan det utvikler seg. Hovedtanken med bloggen som tittelen også indikerer er å søke det sanne. Sannheten slik jeg ser det har trange kår i våre dager.

Så overlater jeg de rene kristne bloggene til slike som deg. Det er en daglig programpost for meg å sjekke bloggen din, og ofte blir jeg velsignet. Jeg er overbevist om at herren ledet meg til denne bloggen.

Må gud velsigne deg rikelig videre.

Guds fred!

Morten tobiaz