mandag, juni 02, 2008

I lys av vår tids forførelse: Hvor frelst er vi egentlig? Del 1




Et par timer alene i bil gir en mulighet til å tenke. For meg blir det tydeligere og tydeligere at mye av vår tids forkynnelse er en forkynnelse uten korset. Det ser ut til at vi blir mer og mer vant til en kristendom uten kors - eller, i beste fall, et som henger harmløst i bakgrunnen. I vår iver etter å popularisere kristendommen, så har vi skapt et svært brukervennlig evangelium hvor det knapt nok er snakk om noe offer. Vi ser ut til å ha glemt at det midt i evangeliet står et kors - et grusomt henrettelsesinstrument. Nåtidig kristendom er lite ivrig til å fortelle om det. Det passer ikke inn i vår nytelsessyke tid. Mye av vår tids forkynnelse handler om at vi skal ha det bra og bli velsignet. Men er dette virkelig bibelsk kristen tro? Neppe. En 'kristen tro' uten korset, er og kan ikke bli noe annet enn vranglære og forførelse!


Etter at jeg kom hjem fra Kolbotn i går, hvor jeg talte i stedets pinsemenighet, satte jeg meg ned for å se et intervju med Leonard Ravenhill, en nå avdød vekkelsesevangelist fra England, som i mange år var bosatt i Texas, USA. Ravenhill, som må sies å være en av David Wilkersons mentorer og som var en nær venn av den, skal vi si legendariske pastoren A.W Tozer - de to tilbrakte mye tid i bønn sammen, sier følgende i dette intervjuet:


"Det handler ikke om min lykke og min velsignelse, men om Guds ære og Guds herlighet."


Det er virkelig noe å legge seg på minnet!


Etter å ha sett intervjuet med Ravenhill kom jeg til å tenke på en bok jeg fikk av min gode venn, evangelist Eivind Frøen. Det er en bok av den messianske jøden Michael L. Brown (bildet). Dr. Michael Brown talte for noen få år siden på Hedmarktoppen, og jeg var så heldig å få være til stede. Brown kjenner vekkelseshistorien meget godt, og er også en dyktig teolog. Boken "How saved are we?" er virkelig en vekkerrøst.


Dr. Michael L. Brown tar et oppgjør med den såkalte "instant-frelse" teologien som har preget så mye forkynnelse i moderne tid. I årevis har vi forkynt et evangelium på billigsalg. Det handler om at man har bedt en rask frelsesbønn, og så er man erklært frelst og himmelborger, uten at det har ført til noen radikal endring av ens levesett.


"Som amerikanske 'troende' tilbringer vi timesvis foran TV men minutter i bønn. Vi er sultne på sportsendinger men har liten smaksans for Guds ord. Vi bruker mer penger på dyremat, enn på misjon, vi elsker å feste, men hater å faste. Vi ønsker Guds velsignelser velkommen, men liker ikke å høre snakk om Hans byrder. Er dette det Jesus døde for? Er dette det nye livet i Ham? Stans et øyeblikk og tenk etter: Enhver som tilbringer mer tid med videospill enn å søke Gud i bønn har ingen rett til å kalle Jesus Herre. Enhver som trives med å se vår tids perverterte såpeserier tjener en annen gud. Enhver som ikke kan unnvære sportsendinger tilber avguder,” skriver Brown og siterer 1.Joh 2,15:


"Elsk ikke verden, heller ikke de ting som er i verden! Om noen elsker verden, da er ikke Faderens kjærlighet i ham."


Selv kom jeg til å tenke på Gal 4,14: "Men det skal være langt fra meg å rose meg, uten av vår Herre Jesu Kristi kors! FOR VED DET ER VERDEN BLITT KORSFESTET FOR MEG OG JEG FOR VERDEN."


Jeg spør meg selv: Hva betyr det konkret i mitt liv? At verden er korsfestet for meg og jeg for verden? Hva betyr det for deg?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det er mye sørgelig som skjer i dag. Purpose driven church er et fenemen. Hele tiden er det snakk om hva jeg er god til, hva jeg kan bli, hvilke behov jeg har, hvordan jeg kan oppnå lykke osv. Dette er jo en utrolig populær bevegelse.

SÅ har vi shopping liste bevegelsen, eller word faith movement. Her kommer vi med lange løfteslister til Gud. Vi skal ha det og det. Gud er nødt til å gi oss det vi skal ha, fordi han er bundet av sitt ord. Kjennetegnet på en god kristen er størrelsen på bank kontoen.

Latter Rain bevegelsen er kanskje den giftigste av de alle. Latter Rain bevegelsen er bakgrunnen for Toronto og Lakeland. Latter rain appelerer til de himmelvendte og er en bevegelse som selv kan forføre de utvalgte om det var mulig. Dete r mye å si om latter rain bevegelsen og deres vranglære. Jeg har ikke tid til det her men nevner noen punkter.

* Ekstrem fokus på tegn og under. Klassiske doktriner som omvendelse, korset, blodet, Hellighet, karakter, synd og nåde tilhører den gamle vinsekken. Den nye vinsekken, eller den nye kristendommen er elite kristne (the new breed) som gjør mektige tegn og under.

* veldig fokus på engler, himmelreiser, drømmeevangelisering (dvs at man reiser jorda rundt i "ut av kroppen" opplevelse for å evangelisere for menneskerr Alt skjer mens man sover)

*Så har vi profetbølgen som i følge "profeten" Bob Jones ble født av en engel ved navn EMMA. For øvrig er dette den samme engelen som fulgte William Branham og nå Todd Bentley. Her er det utrolig mye rart. Feks har Bob Jones blitt meget kjent for å si at dagens profeter (NT Profetene) opererer med en treffsikkerhet på ca 60%. Gud har sagt dette til ham og forklart at om dagens profeter skulle hatt en 100% treffsikkerhet ville det blitt så mange "ananias og saffira" episoder. (Gud takler ikke dette så derfor lar han det være slik at dagens profeter har en treffsikkerhet på 60 %)
Tenk at en "profet" kan si noe slikt. Ikke bare strider det mot all sunn fornuft, men det strider mot guds ord og guds natur. Er Gud en Gud som gjør ting halvveis? Er Gud en Gud som frykter mennesker?
Bob Jones har foruten dette uttalige merkverdige og bissarre profetier. Han er gang på gang fått munnkurv i menigheter fordi han elsker å manipulere og kontrollere med sine profetord. (Ernie Gruen Rapporten sier alt om denne karen og heler latter rain bevegelsen)

Det er mye mer å si om latter rain, men grunnen til at jeg tror denne er den farligste for de opprigtige lidenskapelige troende er at de neppe vil la seg rive med av purpose driven life modellen eller word faith (name it claim it). Dette er de som ønsker å tjene herren og gjøre hans vilje. Det er her latter rain er så farlig fordi den ser så åndelig ut. Den ser så lidenskapelig og oppofrende ut. Den prater om herlighet, ild fra himmelen osv. Den bruker så mange flotte ord.

Så kort oppsummert kan det se ut som den onde har en klar strategi for de foskjellige troende. Det finnes selsvagt mange flere retninger som ikke er så fremtredende, men jeg har stadig kommet tilbake til disse. Jeg sier heller ikke at det ikke finnes sanne troende innefor disse retningene. Det vet jeg at det gjør, men på et overordnet utgjør de en fare. Jeg er selv blitt velsignet av en del av forkynnelsen i Trosbevegelsen (spesielt med dette om å holde fast på løftene, ikke se på omstendighetene osv), men jeg ser jo at denne bevegelsen har sporet veldig av blant mange av dens promotører. Den begynte nok bra, men i dag ser vi mye galskap spesielt i denne bevegelsen.

Jeg tror det beste rådet som finnes er dette:
Prøv alt, og hold fast på det gode. Ansvaret er vårt.

Gud velsigne dere alle.

Morten Tobiaz.

Anonym sa...

Jeg har ikke lest den boken du nevner.Men Michael L. Brown har skrevet en annen mesterlig bok som jeg har hatt stor glede av. I 1996 ble boken " Hellig ild - vinden fra Pensacola. Dette er en utvidet utgave av "High -Voltage Christianity" som ble utgitt året før. Boken`s cover er fra Pensacola-vekkelsen, men hvis jeg husker rett så er ikke Pensacola nevnt av Brown. Boken er full av sitater fra Wesley, Finney, Murray, Ravenhill m. fl. Boken bør leses av alle som vil leve i vekkelse.

Michael L. Brown underviste under vekkelsen i Pencacola. Men så brøt han plutselig med Brownsville menigheten og startet sin egen bibelskole. Vet du hvorfor det ble brudd.? Gikk det på bibellæren? Tok han etterhvert avstand fra vekkelsens utvikling?

Lykke til sjukehuset idag!

Stener

Anonym sa...

Profetisk ord om Bob jones og lakeland: Last night, I had a vision of Bob Jones.

I saw him writing a letter, and as the ink from his feather pen really saturated and soaked the piece of paper he was writing, so the tip of this feather quill was coated in its tip with dark deadly poison like a deadly arrow like some tribes intentionally do in their warfare - it was ’poison pen writing’. I understood immediately the Lord to say that the words that Bob Jones prophesied were his ‘letter’, and the words were poisonous to the church and deadly indeed. They were dark showing their origin - Satan - and not God. They should not be listened to, but should be routed out of the church and repented of.

Bob Jones, of course, mentors Todd Bentley and many of other other ‘voices’ in the new prophetic movement such as Patricia King, Sharnael Wolverton etc, and he has a huge influence over people like Mike Bickle and Lou Engle - and these people’s lips now all drip poison too. It is a terrible false dark spirit that is in Bob Jones’ pen - avoid it, at all costs.

http://endtimespropheticwords.wordpress.com/2008/06/02/a-prophetic-vision-re-prophet-bob-jones-of-kansas-city-prophets/

Anonym sa...

Stephen Strader (pastor i Ignited Church i Lakeland) lar ikke Todd Bentley lenger få nevne engelen Emma. Er noe i ferd med å skje??

http://blog.thewaycf.com/2008/05/pastor-strader-speaks-on-todd-bentley_31.html

Anno 2008 Nym sa...

Spørsmålet må være:
Hvor frelst er JEG? (Og ikke: Hvor frelst er de andre?)

Eller rettere (for enten er en frelst eller så er en ikke frelst):Hva mer kan JEG gjøre for å følge Guds plan med MITT liv? Jeg og du og alle andre vil alltid ha mye mer å lære av Gud.

Hva andre gjør, får være mest opp til dem. Men jeg må fjerne bjelken i mitt eget øye for å kunne se klart, så jeg kan fjerne flisen i min brors øye.

Jeg kan sitte og klage på at forkynnelsen ikke er bra nok for tiden, i Norge eller USA (Lakeland) - men jeg har Bibelen selv, og må selv ta ansvar for livet mitt.

Jeg kan rose Bjørn Olav for denne meget tankevekkende bloggartikkelen, og det har jeg grunn til. Men dette er bare fine, falske ord fra min side hvis jeg ikke tar konkrete skritt i helliggjørelse i livet mitt.

Ære være Jesus for tilgivelse og nåde, og for at Han vil hjelpe hver av oss til å bli mer lik Ham.

Anonym sa...

Hva med å gjøre begge deler. Det ene utelukker ikke det andre.
Hvorfor skal jeg ikke ta stilling til det som invaderer kirkene i dag? Hvorfor skal jeg ikke ta stilling til det når min pastor fronter det?

Jeg tror det er fullt mulig å gjøre begge deler. Jeg takker Gud for dem som tar sitt hyrdekall alvorlig og avslører vranglæren. David Wilkerosn er en av dem. Tenk hvor mye skade dette vil og kan gjøre om de som advarer har rett.

Vi skal prøve alt, og holde fast på det gode. Jeg pålegger ingen å mene det samme som meg, men jeg har all rett (og vil også si plikt) til å bedømme ting utifra skriftene.

Jeg har samkt vranglære i eget liv og vet hvor ødeleggende det kan være. Mye av det kunne veldig sikkert vært unngått om noen hadde avslørt vranglæren. Heldigvis har jeg kommet meg videre, men ikke for å være frekk..men jeg blir så alvorlig lei av dette argumentet.

Morten tobiaz

Anno 2008 Nym sa...

Jeg er faktisk enig med deg, Morten Tobiaz.

Hvis jeg/vi ikke gidder å tenke over og ta stilling til hva som er rett og galt i kristne menigheter i vår tid - da er jeg sløv, og dette er en del av den sløvheten i livet mitt som jeg må ta oppgjør med.

Anonym sa...

Jeg vet ikke om dette handler om "forkynnelsen er bra nok for tiden", som Anno2008nym hevder. Det handler vel ikke om noen synes det er bra eller mindre bra, eller elendig. Det handler vel mer om dette er en forførelse eller ikke.

Jeg er hjertens enig med Morten Tobiaz. Er så grundig lei av at alt handler om meg hele tiden. Vi må ikke være så redd for å snakke om det som er feil.

Anno 2008 Nym sa...

Jeg tror at dette BÅDE handler om at forkynnelsen ikke alltid er bra nok OG om direkte forførelser og vranglære.

Eksempel på dårlig forkynnelse: Jeg får en anledning på jobben til å si noe fint om min tro på Jesus, men er for feig til å si det jeg burde si.

Eksempel på forførelse: Noen sier at Gud er så god at alle kommer til Himmelen uansett hva de tror på og uansett hva de gjør i livet.

Både feighet og mangel på bibelkunnskap, som medfører dårlig forkynnelse, og vranglære inspirert av onde åndsmakter, er alvorlige problemer. Det var ikke min hensikt å ta lett på noe av dette.

Anonym sa...

Slik oppfattet jeg deg heller ikke - at du tok lett på det. Fint likevel med oppklaring. Jeg setter stor pris på din ærlighet. Skal prøve å huske å be for deg på jobben.