søndag, juni 29, 2008

Sodoma - når synden og ondskapen blir fullmoden, del 1


Det er Jesus selv som trekker frem det som skjedde med byene Sodoma og Gomorra, når Han skal beskrive tilstandene før sitt andre komme, sin gjenkomst. Vi kan lese om dette i Lukas 17, og for sammenhengens skyld leser vi fra vers 26: "Og slik det var i Noahs dager, slik skal det også være i Menneskesønnens dager. De åt og drakk, de tok til ekte og ble gitt til ekte - like til den dag da Noah gikk inn i arken. Så kom vannflommen og ødela dem alle. På samme vis - slik som det var i Lots dager: De åt og drakk, de kjøpte og solgte, plantet og bygde. Men den dag da Lot gikk ut av Sodoma, lot Gud det regne ild og svovel fra himmelen og ødela dem alle. Slik skal det også på den dag da Menneskesønnen åpenbares. På den dag må den som er oppe på taket og har sine ting inne i huset, ikke stige ned for å hente dem. Heller ikke må den som er ute på marken, vende hjem igjen. Kom Lots hustru i hu!" (tom v.32)


Hva var det med Sodoma og Gomorra siden Herren Jesus bruker dette som eksempel på tiden før sin gjenkomst? For å forstå hva Han mener må vi gå tilbake til 1.Mosebok hvor ødeleggelsen av disse to byene står omtalt. Hva var det med dem som gjorde at Guds vrede rammet dem?


Så vidt jeg kan se er 1.Mos 13 første gangen disse to byene omtales. Det skjer i forbindelse med at Herren gir løfteslandet til Abram og hans ætt. I den forbindelse velger Lot hele Jordansletten. Vi leser i 1.Mos 13,10 at "dette var før Herren ødela Sodoma og Gomorra."


Mens Abram, som skulle bli til Abraham, "ble boende i Kana'ans land", leser vi at "Lot tok sin bolig i byene på sletten, han flyttet sine telt så langt som til Sodoma." (v.12) Så i det neste verset får vi følgende opplysning om tilstandene i Sodoma. Det står så karakteristisk: "Men Sodomas menn var onde og syndet grovt mot Herren." Vi finner den samme beskrivelsen noe senere i 1.Mosebok. Da kan vi lese følgende: "Og Herren sa: Klageropet over Sodoma og Gomorra er sannelig stort, og deres synd er sannelig umåtelig svær." (1.Mos 18,20) Dette er Guds egen beskrivelse av Sodoma. Det skjer forferdelige ting her, som Jahve beskriver som synd, og av en slik karakter at Gud selv beskriver den som "umåtelig svær". Den er så svær at Gud bestemmer seg for å ødelegge byene.
Hvilken umåtelig stor synd er det Herren tenker på når Han sier dette? To skriftsteder hjelper oss til bedre å kunne forstå. Det ene er hentet fra 1.Mosebok, det andre hos profeten Esekiel.


I 1.Mos 19 leser vi om engler som kommer på besøk til Lot i Sodoma, og som skal føre Lot og hans familie ut, mens Guds vredesdom faller over byen. Lot ber de to englene innstendig om å bli med hjem til ham, og mens de er i hans hus kommer "mennene i Sodoma, unge og gamle," til Lots hus. Og det er ingen tvil om hva de var ute etter. I vers fem i dette kapitlet leser vi: "De ropte på Lot og sa til ham: Hvor er de menn som kom til deg i natt? Før dem ut til oss SÅ VI KAN HA OMGANG MED DEM." Sodomas menn ville med andre ord ha seksuell omgang med de to englene. De må ha forvekslet de to englene som mennesker. Engler opptrer jo av og til i menneskelig skikkelse. Vi snakker altså om homoseksuell synd.


Men denne synd var en del av et større hele. Hos profeten Esekiel ser vi også en annen side av dette. Først skriver Esekiel om "Sodoma og hennes døtre" (Esek 16,46) og nevner da "deres avskyeligheter". En av de ting som er avskyelig i Herrens øyne er menn som ligger med menn. "Du skal ikke ligge med en mann slik som en ligger med en kvinne. Det er en styggedom." (3.Mos 18,22) "Når en mann ligger hos en annen mann, som en ligger hos en kvinne, da har de begge gjort en motbydelig gjerning." (3.Mos 20,13) Så når profeten Esekiel taler om Sodomas "avskyeligheter" så er det nok dette han tenker på.


Den andre synd han nevner som kjennetegner Sodoma er: overmot! "Se, dette er Sodomas, din søsteres misgjerning: Overmot. Overflod av brød og trygg ro hadde hun og hennes døtre. Men den elendige og fattige hjalp hun ikke. De opphøyet seg og gjorde det som var en styggedom for mitt åsyn ..." (Esek 16,49-50)


Overmot og det å overse de fattige påkaller også Herrens vrede. Dette er altså de synder som Herren omtaler så svære, så svære at Han til slutt bestemmer seg for å utrydde Sodoma fra jordens overflate.


(fortsettes)

Ingen kommentarer: