lørdag, juni 07, 2008

Hvordan Gud leder, del 1


Sent i går kveld ble jeg sittende å synge på en salme skrevet av J. Pauli: "Lær meg å kjenne dine veie og gå dem trøstig skritt for skritt. Jeg vet at hva jeg fikk i eie er borget gods og alt er ditt. Men vil din sterke hånd meg lede, jeg aldri feil på målet ser, og for hvert håp som dør her nede, får jeg et håp i himlen mer."


At denne sangen kom til meg har sikkert sammenheng med at jeg holder på med et bibelstudium om Guds ledelse. Salme 25 er en salme om nettopp dette: At Gud leder sine. Slik er innholdet av denne salmen blitt sett på gjennom århundrene, som en salme om Guds forunderlige og konkrete ledelse. Den handler om Davids behov for utfrielse og ledelse. Han begynner salmen med gi hele sitt liv over i Guds hender, ved å lyde Gud og be om Hans beskyttelse.


"Min Gud, til deg setter jeg min lit. La meg ikke bli til skamme. La ikke mine fiender triumfere over meg."


I fjor sommer hadde jeg det store privilegiet å treffe pastor Peter Masters (det lille bildet) i Metropolitan Tabernacle i London. Metropolitan Tabernacle var legendariske C.H Spurgeons menighet. Under Spurgeons ledelse var denne frie baptistmenigheten en av samtidens aller største, og tusenvis av mennesker ble nådd gjennom Spurgeons forkynnelse. Under Peter Masters ledelse har denne menigheten igjen opplevd stor vekst, i et av Londons verste kriminelle strøk. Etter en lengre samtale på pastor Masters kontor, var jeg så heldig å få med meg en kopi av samtlige av Masters bøker, og en av dem handler om Guds ledelse. Om denne salmen skriver Masters blant annet:


"Den første regel for ledelse kan vi lære fra disse ordene, og det er dette: overgi deg helt og holdent til Gud og be ivrig og utholdende om ledelse og beskyttelse. Ikke vær så travel langs livets landevei at du gjør raske beslutninger hvor du stoler på deg selv."


David opptrådte annerledes. Han gir uttrykk for at han helt og holdent setter sin lit til Gud.


Dette er første steget for å oppleve Guds ledelse i våre liv: En hel og full overgivelse til Gud selv, og til Hans planer med våre liv. Med dette som utgangspunkt vil Han mer enn gjerne vise oss sin vei.


Når vi giftet oss, den 28. mai i 1982, valgte vi et bibelvers for vårt liv sammen. Det var Salme 32,8. Vi har skrifthenvisningen inngravert i våre forlovelsesringer. Der står det: "Jeg vil lære deg og vise deg den veien du skal vandre, jeg vil gi deg råd med mitt øye." Det har vært en forunderlig vei å vandre, men Gud har værrtt så trofast mot oss, og aldri sviktet oss en eneste dag.


I det andre verset av J. Paulis sang heter det: "Lær meg å kjenne dine tanker, og øves i å tenke dem. Og når i angst mitt hjerte banker, da må du kalle motet frem. Når jeg har tenkt meg trett til døden, si så hva du har tenkt, o Gud! Da kan jeg se at morgenrøden bak tvil og vånde veller ut."


Dette har vi opplevd. Og i disse dager hvor hjertet slår så uregelmessig, så er disse ordene liksom blitt mine. "Og når i angst mitt hjerte banker, da må du kalle motet frem." Det er ofte min bønn, når jeg blir redd, og det blir jeg. Av og til veldig redd. Da kommer neste setning til meg: "Når jeg har tenkt meg trett til døden, si så hva du har tenkt, o Gud!" Da er det så godt å få fra seg sine egne trette tanker, og spørre: Hva er dine planer Gud, hvordan tenker du?



11 kommentarer:

KuleKnut sa...

å, en fantastisk salme som jeg elsker! Kan den utenat!

Anonym sa...

Guds Frid BjornOlav!
Det var så helt underbara psalmverser,så jag skrev av dem för att i mitt hjärta bevara dom.
Det understryker en djup längtan efter att få överlämna sig med allt vad i mig är i Guds händer.

En annan sång är den här:

"I Herrens händer I Herrens händer där får jag vila, där är jag trygg!I Herrens händer I Herrens händer där får jag lägga mig själv och bördan ner!
Ps. sista meningen kom jag på själv,för jag mindes inte hur den var.
BjornOlav du har sångerna på joh 316,eller hur? Ta in den här sången ;"Når moln og mörker over jorden faller...
av Aage Samuelsen,den är så helt underbar.
Ha en fridfull dag BjornOlav!
Karin

Anonym sa...

Så godt at jeg fant dette på bloggen din idag. Igår kveld lå jeg og tenkte på Guds ledelse og hvordan jeg til tider strever med å overgi meg til Han. Den sangen du siterer lærte jeg på en kristen folkehøyskole i min ungdom og den har fulgt meg i alle år.
Jeg spurte Gud igår noen "Hvorfor og Hvordan" fikk vel ikke svar, men det du skrev idag oppmuntret meg. Så ikveld vil jeg dvele ved salme 25 og se om Gud taler mer konkret til meg. Jeg gleder meg.

Hilsen karin.

Anonym sa...

Hallo Karin i Sverige.
Den sangen du siterer, "IHerrens hender", ble sunget i min gode venninnes begravelse, hun døde så vidt fyllt 50 år. Den ble sunget på svensk. Enda kjenner jeg gråten stige opp i meg når jeg tenker på henne. Tross sykdom og andre prøvelser var hun så overgitt til Herren i ett og alt. Savner de bønnestundene vi hadde, livet og latteren. Gode minner. Ville bare dele dette, når jeg leste ditt innlegg. Hilsen karin i Norge.

Anonym sa...

PETER MASTERS` bok om hvordan leve et hellig liv, er nå oversatt til norsk. Den kommer på Frihet forlag om noen måneder. Den kommer til å treffe mange av oss som leser Bjørn Olavs blogg. Så dette er en bok å glede seg til.
- Ulf Magne

Bjørn Olav sa...

Takk Karin, for at du minner om denne sangen om å være i Herrens hender. Ja, jeg har stor glede av å lytte til sendingene fra denne nettsiden. Må Gud velsigne helgen!

Bjørn Olav sa...

Ja, det var litt underlig dette. Hadde egentlig tenkt å skrive om noe annet enn Guds ledelse som dagens bloggartikkel. Men i går kveld følte jeg meg ledet til å skrive om dette. Godt å få det bekreftet at jeg følte rett!

Måtte Herren velsigne deg, Karin! Av og til blir jeg ledet til å be for dine sønner, i Israel og USA.

Bjørn Olav sa...

Så flott å høre, Ulf Magne, at du har bestemt deg for å utgi denne boken. Den kommer virkelig i rette tid, med den forvirring som hersker i dagens Norge når det gjelder forståelsen av lov og nåde. Jeg skal kontakte pastor Peter Masters på mandag, for å fortelle om dette. Da blir han glad.

Om du får tid mens du oppholder deg på Vikna, kanskje du kunne skrive en kommentar på en annen tråd hvor vi samtaler om Bibelen: om textus reseptus. Jeg har anbefalt boken din om Bibelen flere ganger i den sammenhengen, men kanskje en kommentar fra deg kunne ha vært litt oppklarende i denne sammenhengen.

Anonym sa...

Tenker på det å være ledet av Herren. For noen år siden ga jeg opp mine bønnelister, det ble ikke rett for meg i den perioden å ha det slik. Etter en del bønn og bibellesing kom det for meg at Gud ville minne meg om de jeg skulle be for, og da viste det seg å være til alle døgnets tider. Gud vekket meg opp om natten og la en persons navn og nød ned i hjertet mitt. Det var ikke ork å be, det fløt, som om en annen ba gjennom meg.
Har fått en del bekreftelser på at personnen trengte forbønn akkurat da. Så det ser ut til at det som fungerte før ble forandret. Kanskje jeg må gå tilbake til liste, visst jeg blir minnet om det. Takk for at du har bedt for mine sønner, det var godt å høre. Hilsen karin.

Anonym sa...

Hvor samtaler dere om Bibelen, Textus Receptus? Gi meg et lite vink så jeg kan finne det. Kanskje jeg rekker å skrive litt, men det blir litt hektisk for meg fra og med i morgen.

Bjørn Olav sa...

Du finner det under tirsdag 3.juni, under "Homo-organisasjon...", det er 90 innlegg så langt. Se mot slutten av disse, hvor Kule-Knut skriver noen kommentarer om Bibelen. Måtte Herren rikelig velsigne deg på Vikna.