mandag, juni 01, 2009

Ortodoks kloster i USA med norsk stavkirke og med abbed som har norske røtter





En av de store overraskelsene og gledene den siste tiden, er at jeg er blitt kjent med abbeden for All Merciful Saviours Monastery, igumen Tryphon (bildet). Fader Tryphon er av norsk avstamning, hans bestefar kom fra Nord-Norge. Brødrefellesskapet som lever i dette klosteret ble grunnlagt i 1986, og hovedkirken er bygget som en norsk stavkirke med ortodoks løkkuppel! Den allnådige Frelsers kloster ligger dypt inne i skogene på Vashon Island i Washington. 11.august i år skal de feire årets pilegrimstur til klosteret med festen til St.Olav.

Det var 1988, to år etter at brødrefellesskapet ble grunnlagt av arkimandrit Dimitrij, kom de første munkene til Maury Island, eller som det offisielt kalles, Vashon Island. Sør for tettstedet Dockton, kom disse munkene over en liten bondegård som de leide i noen år. Takket være en sjenerøs gave fra øyboerne John og Georgia Ratzenberger, som gav dem et område med land, fikk brødrefellesskapet mulighet til å bygge de første permanente bygningene som skulle utgjøre selve klosteret. Etter hvert fikk de også mulighet til å kjøpe naboeiendommen. Stedet er omgitt av skog, og ligger vakkert til.

På eiendommen er det bygget et kapell, monastiske celler, spisesal, kjøkken og gjesterom. For tiden settes det i stand et bokutsalg. Det er mulig å bo i klosteret i perioder, men dette må avtales på forhånd.

Klosterets abbed er altså norsk. Men han kan verken skrive eller tale norsk, og i Norge har han aldri vært. Men han håper en dag det skal bli mulighet til det. Om så er, så har jeg tilbudt meg å være guide. Fader Thryphon skriver også en egen blogg. Den finner du her:

http://www.morningoffering.blogspot.com/

Klosterets nettside finner du her:

http://vashonmonks.com/index.php

Er du glad i kaffe lager klosteret sin egen blanding. Den selges til inntekt for arbeidet som drives her. Klosteret hører innunder Den russisk ortodokse kirke utenfor Russland.

Jeg kommer helt sikkert med mer informasjon om dette spennende stedet!

Ingen kommentarer: