tirsdag, juni 16, 2009

Sjeldne Bibelutgaver stilles ut i forbindelse med Sørstatsbaptistenes landsmøte





I forbindelse med årets landsmøte til Sørstatsbaptistene, holder Midwestern Baptist Theological Seminary en stor utstilling med sjeldne bibelutgaver. Noen er datert tilbake til det 13. århundre. Blant Biblene som stilles ut er en latinsk Vulgata utgave som er håndskrevet i år 1230 og som tjente som grunnlag for John Wycliffe's oversettelse. Den siste av fem utgaver av det greske nytestamente til Erasmus, trykket i 1535. William Tyndales Nytestamente datert 1552 og som tjente som grunnlag for alle engelske Bibler for de neste 400 år. Mange av disse ble konfiskert og brent. En meget sjelden utgave av Miles Coverdales første komplette engelske Bibel fra 1553. Dette var den første Bibelen som var publisert på lisens fra kongen, og som kompletterte William Tyndales arbeid. Tyndale ble som kjent martyr for sitt arbeid med bibeloversettelse.

Her finnes også førsteutgaven av den såkalte Matthews Bible fra 1537, laget av John Rogers, en av medarbeiderne til Tyndale som opptrådte med pseudonym for å få utgitt Bibelen. I utstillingen vil det også være mulig å se Den Store Bibelen, en utgave fra 1562, som også er blitt kalt "lenke-Bibelen", fordi de ble lenket fast til lesepulten i hvert sogn i England, så folk kunne lese i den eller få den opplest.

Men det er mer. Her finnes også førsteutgaven av The Geneva Bible, trykket i 1560, Bibelen som Shakespeare, puritanerne og The Pilgrim Fathers brukte. Og sist men ikke minst finnes tredje utgaven av den legendariske King James Bible.

For å si det slik: Her skulle vi ha vært! Men det er et stykke vei til Amerika.

Ingen kommentarer: