torsdag, juni 18, 2009

Sadoks prestetjeneste - et profetisk bilde på det folk Gud vil reise opp i endens tid, del 1



Jeg holder på med et veldig interessant bibelstudium for tiden. Det handler om den prestetjenesten som Sadok og hans sønner representerte i den gamle pakt. Jeg tror at det finnes profetiske forbilder i dette, som har betydning for den tiden vi lever i nå.

Sadok var øversteprest, men han var sannsynligvis også en seer.

Ifølge den masoretiske hebraiske teksten, tiltaler kong David presten Sadok med ordene: "ha-Kohen ha-ro'eh attah," og dette er i Bibelen Guds Ord oversatt slik: "Er ikke du en seer". Med andre ord: Sadok var mer enn en øversteprest, han var også en seer, som er det samme som en som har en profetisk tjeneste.

In 1.Samuelsbok leser vi om Eli, som var en av prestene i Sjilo. En dag kommer det en for oss ukjent profet med et svært alvorlig budskap til Eli. Før jeg går inn på budskapets innhold, la meg bare kommentere det faktum at Bibelen forteller oss om flere navnløse profeter. Profettjenesten var med andre ord langt mer utbredt i Den gamle pakt, enn det vi kanskje har trodd, når vi kun har festet oss ved de profetene vi kjenner navnene på.

Profetien til den for oss ukjente profeten taler om to slags prestedømmer som skal vokse fram fra den dagen han avleverer det profetiske budskapet og løpe fram til endens tid. Det er viktig å merke seg at begge disse prestetjenestene skal tjenestegjøre i Guds forsamling. Den ene av disse tjenestene er en forbannelse, mens den andre er en tjeneste etter Guds hjerte.

Dette er hva den for oss ukjente profeten sa til Eli:

"Se, dager kommer da Jeg vil bryte din makt og makten til din fars hus, så det aldri blir noen gammel mann i din hus... Så skal Jeg reise opp en trofast prest for Meg. Han skal gjøre etter det som er i Mitt hjerte og Min sjel. Jeg skal bygge et trygt hus for ham, og han skal vandre for Min Salvedes åsyn alle dager." (1.Sam 2,31 og v.35)

Profetien handler om to ting:

1. Det skal finnes et presteskap som er unnfallende, frafallent og selvopptatt.

2. Det skal finnes et presteskap som vandrer for Herrens åsyn og hører fra Ham.

Disse to prestetjenestene skal opptre parallellt i tiden, og det er ikke så vanskelig å se at det faktisk forholder seg slik den dag i dag. Vi ser det i vår nasjon, og vi ser det ellers i verden. Gud reiser opp et folk preget av hellighet og renhet, som går fram i Guds kraft, mens andre gir etter for denne verden og forfaller i urenhet og synd. Sistnevnte gruppe påberoper seg likevel å representere Gud.

I noen artikler skal vi se litt nærmere på disse to prestetjenestene.

(fortsettes)


Ingen kommentarer: