tirsdag, januar 21, 2014

20 år siden Haik Hovsepian led martyrdøden i Iran

Denne måneden er det ganske nøyaktig 20 år siden den iranske pinselederen Haik Hovsepian Mehr ble myrdet av iranske myndigheter.

Bildet av hans grav ble tatt av kristne trossøsken i Iran denne uken. Legg merke til at gravstøtten er laget slik at det ligger en åpen Bibel under portrettbildet hans.

Dødsdagen er usikker. Han ble drept etter at han hadde protestert mot behandlingen av hans venn og pastorkollega Mehdi Dibaj. Haik hadde satt i gang en kampanje for Mehdi Dibaj, og 16. januar 1994 ble Dibaj løslatt. Tre dager senere forsvant Haik Hovsepian sporløst fra Tehran. Hans kone, Takoosh, fortalte under Åpne dørers jubileum i Filadelfia Vennesla, at Haik hadde gått ut døra denne dagen fra deres hjem, og kom aldri tilbake. 30 januar fikk familien beskjed om at han var død. Det er ingen som helst tvil om at Haik Hovsepian ble drept på grunn av sin kristne tro.

Haik Hovsepian Mehr ble født i Tehran 6. januar 1994 i en armensk middelklasse familie. Han hadde tre yngre brødre: Edward, Roubik og George. 15 år gammel tok han et personlig standpunkt for Jesus. I 1966, giftet han seg med Takoosh.

Året etter ble han pastor for sin første menighet i Majidieh, en forstad til hovedstaden Tehran. Ikke lenge etterpå, mens han avtjente sin verneplikt ble han utplassert i byen Gorgan i provinsen Mazanderan, som ligger i den nordlige delen av Iran, grunnla han en husmenighet.

I 1969 var Haik og Tekoosh på vei fra Tehran til Goran sammen med en amerikansk misjonærfamilie. Bilen de kjørte kolliderte med et vogntog. De fire barna som var med ble drept, Haik og kona ble kvestet. De vendte tilbake til Goran hvor de fortsatte menighetsarbeidet til tross for store vanskeligheter og forfølgelse. Haik hadde et kall og en sterk motivasjon til å evangelisere blant Irans muslimer. Ved siden av en sterk evangelist-gave, var han også en særdeles begavet musiker og sanger. Han har blant annet oversatt Åge Samuelsens sang: 'Å Jesus du som fyller alt i alle' til farsi, men skrev selv mange sanger som den dag i dag brukes av våre trossøsken i Iran.

Han var også en uredd talsmann for menneskerettigheter i Iran, og han og en til var de eneste som nektet å undertegne papirer på at muslimer ikke fikk adgang til kristne menighetslokaler.

Da han ble drept var han biskop for kirken Jama'at-e-Rabbani, en Assemblies of God menighet i Tehran og øverste leder for pinsebevegelsen i landet.

Hans kone Tekoosh og deres barn fortsetter farens arbeid med base i USA.

Ingen kommentarer: