torsdag, januar 02, 2014

Fokus på ukjent martyrhistorie

7.oktober i år er det ganske nøyaktig 350 år siden kirkehistorikeren Thieleman J. van Braght døde (bildet). Han er mannen bak 'Martyrspeilet', en beretning om 17 århundrer med martyrdom, fra Kristi fødsel og frem til 1660.

Det er et monumentalt verk det er snakk om. Ikke minst tatt i betraktning at den er skrevet for hånd, og etter hvert trykket, uten noen av nåtidens tekniske hjelpemidler. Min utgave er på 1158 sider. Førsteutgaven kom i 1660.

'Martyrspeilet' eller som den fulle tittelen lyder - de likte lange titler den gangen!: 'Det blodige skuespill eller Martyrspeilet til de forsvarsløse kristne, som døpte kun på bekjennelse av tro, og som led og døde for Jesu vitnesbyrds skyld, deres Frelser, fra Kristi tid og til året 1660 etter Kristus'.

Thieleman J.van der Braght nedtegner historien til mer enn fire tusen kristne som utholdt lidelse, tortur og død ene og alene på grunn av deres enkle tro på Kristi evangelium. Sanger, brev, bønner og bekjennelser finnes med i boken, til disse forsvarsløse kristne som var i stand til å elske sine fiender og vise godhet der hatet råder. Boken inneholder også svært så beskrivende illustrasjoner av den hollandske kunstneren Jan Luyken.

Jeg vil forsøke å gjengi noen av disse historiene på bloggen i år. Dette er jo for det meste ukjent kirkehistorie; vi kunne kanskje si alternativ kirkehistorie. For Thieleman J.van der Braght skriver ikke 'seierherrenes historie' - det vil i dette tilfellet for det meste si Den romersk-katolske kirkehistorien. Dette er historien til de kristne som i mange tilfeller av historien befant seg utenfor Storkirken og som gjerne ble forfulgt av den.

Noen av deres historier har jeg allerede omtalt i min bok 'En tro verd å dø for', som er utgitt av Frihet forlag. Ukjente som de vel er for mange kristne, er de likevel med blant de som er omtalt i lignende bøker om Døperbevegelsens historie. Historiene i 'Martyrspeilet' er nok enda mindre kjent. Men de fortjener å bli kjent! Deres historier om tro, mot, kjærlighet til Guds ord, er inspirerende og trosstyrkende. Men de utfordrer også vår slapphet!

I dag lider mange kristne på samme måte som de Thieleman J.van der Braght forteller om. Ordene fra apostelen utfordrer meg:

'Alle som vil leve et gudfryktig liv i Kristus Jesus, skal bli forfulgt'. (1.Tim 3,12)

Ingen kommentarer: