torsdag, januar 23, 2014

Kan rettferdigheten skje fyllest etter 70 år?

Avisen Independent avdekker i dag et skammens kapitel i amerikansk historie: Henrettelsen av 14 år gamle - ja du leste helt riktig - 14 år gamle George Stinney (bildet).

14 åringen var så liten at de måtte legge en Bibel (!) på setet slik at de kunne feste ledningene til den elektriske stolen, og ta livet av ham. Han er den yngste personen henrettet i USA siden nittenhundretallet, da en domstol i South Carlolina dømte han til døden i 1944. Nå mer enn 70 år etterpå ser det ut til at saken kan komme opp på ny, og da er det gode sjanser for at George Stinney blir frikjent. Men det er 70 år for sent!

George Stinny sto anklaget for å ha drept to mindreårige hvite jenter. Rettsaken var en farse fra ende til annen. Ikke et eneste bevis ble lagt frem. Ikke noe annet enn at George Stinney innrømmet å ha gjort det etter harde politiavhør. Han hadde ingen advokat til stede under avhørene, heller ikke i rettssaken mot ham! Ingen vitner ble ført i en sak som varte i tre timer. Det tok den hvite juryen 10 minutter å felle dødsdommen.

Dette eksemplet er dessverre ikke unikt i amerikansk rettshistorie. Vi får håpe at familien til George Stinney endelig får oppreisning etter alle disse årene.

Du kan lese om saken her:

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/after-70-years-justice-in-sight-for-boy-america-sent-to-electric-chair-9078460.html

Ingen kommentarer: