torsdag, april 30, 2015

40 år siden sluttstrek ble satt Vietnamkrigen - og litt fra min egen historie

I dag er det på dagen 40 år siden den sør-vietnamesiske generalen Duong Van Minh kapitulerte og det ble satt punktum for den forferdelige Vietnam-krigen, eller Den andre indo-kinesiske krig.

Det var Vietnam-krigen som gjorde meg politisk bevisst og bråmoden. Jeg var bare 11 år da jeg spurte rektor på barneskolen om å få låne en talerstol, og arrangere demonstrasjonstog mot Vietnam-krigen. Med et FNL-flagg drapert over talerstolen holdt jeg min appell på plenen utenfor Blomhaug skole. På veggen hjemme hang det et stort portrettbilde av Ho Chi Minh, sammen med plakater i like stor størrelse av Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao tse tung. Lesestoffet den gangen var Maos lille røde og studiebøker i marxismen-leninismen utgitt av Oktober forlag og kjøpt i Oktoberbokhandelen som holdt til i den gamle drosjebua på Gjøvik.

Joda, du leste rett. Jeg var 11-12 år gammel. Reaksjonene på det som skjedde i Vietnam grep meg så sterkt at jeg skrev et dikt, som ble oversatt til vietnamesisk

Våren 1972 ble jeg en kristen. Jeg leste Bergprekenen for første gang og ble oppslukt av Jesu ikke-volds-lære. Når jeg oppdaget anabaptismen i 1974-75 fant jeg et alternativ til mitt samfunnsengasjement for fred og kampen mot urett. Det var også en av årsakene til at jeg ble baptist, og senere ordinert som pastor i Det norske Baptistsamfunn. I senere år har dette for mitt vedkommende fått et nytt uttrykk i den nymonastiske bevegelsen, hvor ett av kjennetegnene er et engasjement for de fattige og undertrykte. Og fattige i vid forstand.

Bildet som følger denne artikkelen er et av de mest kjente fotografiene fra Vietnamkrigen. Bildet viser virkelig krigens gru. Fortsatt bærer mennesker i dagens Vietnam spor etter disse grusomhetene.

Dette ikoniske bildet er tatt i Tran Bang av den amerikanske fotografen Nick Ut, som var pressefotograf for pressebyrået AP og som vant den prestisjetunge Pulitzer-prisen for dette bildet. Den nakne jenta som løper forskremt bort fra krigens gru heter Phan Thi Kim Phuc. Hennes historie kan leses i en bok som anabaptisten Johann Christoph Arnold har skrevet, og som Luther forlag ga ut i 1999. Det er mulig den kristne bokhandlerkjeden VIVO fortsatt har den i salg. Boken heter: Tilgivelsens tapte kunst, med undertittelen: Fortellinger om veien bort fra bitterhet.

Den er herved anbefalt på det aller varmeste.

2 kommentarer:

Birgir sa...

Du kunne kanskje satt diktet på trykk?

Bjørn Olav sa...

Dessverre har jeg mistet dette diktet.