mandag, april 20, 2015

Valg, valg, valg. Del 2

Mot slutten av første del av denne artikkelserien, som ble publisert i går, fortalte Peter Hoover om Peter Sauder, som vokste opp i et gudfryktig anabaptistisk hjem.

Peter Sauder vokste opp i Rippershausen (bildet) i Thüringen i Tyskland. Hans foreldre het Johannes og Katherina Sauder. Sammen med sine to søstre, og fem brødre, gikk han på møter med enkle kledde troende, de fleste av dem kom fra Sveits. Deres besteforeldre hadde måttet flyte fra hjemlandet på grunn av forfølgelse.

Peter kjente godt til dette. Han visste hva som Gud ønsket av ham, men noe hadde gått fryktelig galt. I et ubevoktet øyeblikk, hadde han og kjæresten hans falt i synd, og for riktig å gjøre situasjonen vanskelig så var hun blitt med barn. Nå drømte han bare om å komme seg vekk fra det hele. Når hans søskenbarn, Jacob og Barbara Sauder, som var gift og hadde et lite barn, bestemte seg for å forlate Tyskland for å slå seg ned i Ontario i Canada, så han på dette som sin mulighet og seilte med dem.

Hva skjedde så med kjæresten hans, Ursula Hellmann, og hennes lille barn, Maria Sauder, i Thüringen?

Det visste jeg ikke før enn i forrige uke. Jeg vokste opp med familien Sauder i Canada, men jeg kjente ikke til deres historie fra den andre siden, fra Øst-Tyskland.

I Grand River Valley i det sørlige Ontario, slo Jacob og Barbara Sauder, seg ned i nærheten av en landsby med navn Hawkesville. Barnebarnet deres, Menno Sauder, min grandonkel, ble en viden kjent forfatter og forlagsmann. Mange Sauder-etterkommere lever fremdeles i dette området, rullende langs grusveier med hest og kjerre.

Men Peter Sauder fortsatte å leve ganske så stormfullt. I 1848 giftet han seg med Maria Lebenguth Willfang - et barnebarn til to av de moravianske familiene fra North Carolina, som nå levde i nærheten av Freeport. Peter og Maria - hun kjent som blant folk flest som Polly - fikk etter hvert en stor familie. De levde på en gård rett utenfor Elmira. På rekke og rad kom de, til de hadde 14 barn.

Men Peter var rastløs. Mens barna ennå var små bestemte han seg for å reise langt unna de mennonitiske koloniene, langt unna noen som kunne kjenne ham.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: