søndag, februar 24, 2019

Første gudstjeneste på hundre år

For første gang på hundre år feires det gudstjeneste i Zheltikov klosteret i Tver i Russland. Det er en kirkehistorisk begivenhet av de sjeldne. Zheltikov klosteret er et av de eldsre i Tver, og ble grunnlagt allerede i 1394. I mange århundrer spilte klosteret en viktig rolle i beskyttelsen av den sørvestlige bygrensen fra fiendtlige angrep. Sin storhetstid hadde klosteret i den første halvdelen av det 18.århundre, og sto da under beskyttelse av tsar Peter I.

Ved begynnelsen av det 20.århundre hadde klosteret tre kirker, bosteder for munkene og abbeden, et klokketårn og en klosterhage. Noen av disse bygningene ble sprengt i 1930 av kommunistene og andre led samme skjebne når sovjetiske soldater trakk segt tilbake fra Kalinin i oktober 1941. Etter krigen ble klosterområdet brukt til et militært lager for bensin.

Den russisk ortodokse kirke fikk tilbake bygningene fra russiske myndigheter i 2015. Det vil si det som var igjen av dem. Et stort gjenreisningsarbeid ble påbegynt året etter og pågår fremdeles. Nå har de kommet så langt at den første gudstjenesten på 100 år skal feires i dag.

Flere andre kirker og klostere i Tver-regionen er også i ferd med å bli restaurert. Det inkluderer blant annet restaureringen av en trekirke i Penovskij-distriktet. Denne kirken ble bygget i 1694 og er den høyeste trekirken i sitt slag i verden.

Foto: foma.ru

Ingen kommentarer: