lørdag, januar 09, 2021

Et annerledes USA


USA er noe langt mer enn Donald Trump, eller for den saks skyld Joe Biden. USA er mer enn hvite evangelikale kristne som lefler med høyreekstremismen. USA er mer enn djup splittelse på grunn av politisk ståsted, hvor kristne ikke lenger snakker sammen men er full av avsky overfor hverandre. 

USA er for eksempel fargerike, flerkulturelle kirker fulle av liv, kjennemerket av kjærlighet og forsoning. USA er for eksempel nymonastiske kommuniteter, som frivillig har valgt å bosette seg og arbeide blant de marginaliseerte og fattige i storbyene. Der hvor den hvite middelklassen flytter ut, flytter disse kristne inn for å utgjøre en forskjell i praktisk hverdagsliv. USA er svart blues, kunstnere, forfattere, dansere i verdensklasse, som har hatt og har stort betydning over alt i verden. USA har vært og er fremdeles verdens største sendenasjon for misjonærer. Amerikanske misjonærer har nådd unådde folkeslag, og har tjent Herren på de mest ugjestmilde og avsidesliggende områder av verden. USA er hardtarbeidende mennoniter som sår og dyrker jorden, og skaffer folk mat, og som lever enkle liv. 

Og mye, mye mer.

USA har vært og er en velsignelse for så mange. 

Men USA er såret, og trenger lindring, helbredelse og forsoning. Veien dit er nok lang. Først må det til erkjennelse av hardhet, stolthet og stridende kristne som har stått imot hverandre må ydmyke seg og bli forsonet. Bare Gud kan gjøre dette. Vi kan stå sammen med amerikanske forbedere og be for USA, væte våre bønner med tårer, så det harde jordsmonnet mjukner opp. Vi må be Gud gi oss tårenes gave når vi ber for det djupt splittede USA. Det er ingen grunn for å hovere. Norge har sine synder.

En stor test i tiden fremover er om de som har bedt for Donald Trump nå vil be med like stor intensitet for Joe Biden? For det er nemlig amerikanske kristnes kall, som det er for norske kristne å be for Erna Solberg. Vårt kall er fremdeles å velsigne og være salt og lys. 

Ingen kommentarer: