søndag, mars 26, 2023

Han er min og jeg er Hans - en kjærlighetssaga - om å 'bønnelese' Salomos Høysang, del 27


"Fang revene for oss, de små revene som ødelegger vingårdene! Våre vingårder står jo i blomst." (Høy 2,15)

En vingård har sine fiender: De store revene spiser kun frukten, mens de små revene ødelegger greinene. De gnager og river dem av, om de gis anledning. Hvis de store revene spiser frukten, er det jo en viss mulighet for at vintreet kan bære frukt igjen. Men det finnes ingen slik mulighet, om de små revene har fått mulighet til å rive av de små greinene. Derfor utgjør de små revene en større fare for vingården enn de store. 

At de små revene har fått herje taler sitt tydelige språk om at noen har sovet på sin vakt: "Våk derfor! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer. Men det skjønner dere, at dersom husbonden visste hva for en nattevakt tyven kom i, så ville han våke og ikke la ham bryte inn i huset sitt. Vær derfor beredt, dere også! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke tenker." (Matt 24,42-44)

Små ting åpner dørene til store ting, om man ikke griper fatt i dem med det samme. En liten lekkasje i et vannrør som står og drypper kan på sikt forvolde enorm skade. Guds ord advarer oss om å ta lett på de små tingene - det vi kaller de 'små' syndene, de 'små' forsømmelsene - for: "En liten surdeig syrer hele deigen." (Gal 5,9)

I hver kjærlighetsrelasjon vil det være ting som hindrer kjærligheten. Det kan være vaner, ord eller ulike svakheter. Bruden ønsker å adlyde Brudgommen og kvitte seg med ting som skaper problemer i relasjonen - de små revene, kompromissene, det som hindrer vår åndelige utvikling. Han retter ikke oppmerksomheten mot de sore 'revene' - opprøret - men det som synes lite og ubetydelig. I Guds øyne finnes det ikke små synder. Alt er betydnigsfullt når Herren omtaler det.

"Fang revene for oss", er altså et felles prosjekt. Han vil hjelpe oss og vise oss hvem de små revene er i livene våre og hvordan vi kan fange dem: "Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte! Prøv meg og kjenn mine mangfoldige tanker, se om jeg er på fortapelsens vei, og led meg på evighetens vei!" (Salme 139,23-24) De små revene ruinerer livene våre og ødelegger for fruktbæringen. La oss dra på revejakt!

fortsettes

Ingen kommentarer: