torsdag, oktober 05, 2023

Iran truer Israel med ny droneteknologi


Den islamske republikken Irans hær presenterte en helt ny drone de har utviklet i en øvelse tirsdag. Det kunngjorde brigadegeneral Alireza Sheikh via statlige medier samme dag. Iran har truet med å bruke deres droneteknologi mot Israel og har hjulpet Russlands krigsinnsats i Ukraina ved å gi droner til den russiske hæren.

Det er The Jerusalem Post som skriver dette i sin nettutgave i dag, torsdag 5.oktober 2023.

Iran har blitt kritisert internasjonalt for utviklingen av droner – særlig etter å ha gitt Russlands militære såkalte «kamikaze» (selvmords)-droner i 2022. Iranske tjenestemenn fastholder at droner er en integrert del av deres nasjonale sikkerhet, med kontreadmiral Habibollah Sayyari, nestleder for den iranske hæren for koordinering, og fortalte IRNA at nesten 200 droner dekker det strategiske vannet i Persiabukta og Omanhavet, og at opprettholdelse og forbedring av kampberedskap er et av de uunngåelige prinsippene til den islamske republikken Irans hær.

​I september kunngjorde Iran at de hadde utviklet "dronen med lengst rekkevidde i verden" i en video med teksten "forbered dine tilfluktsrom" på både persisk og hebraisk - en hentydning til Israel. Dronene skal ha blitt levert til Russland siden utviklingen og brukt i russisk krigsinnsats det siste året.

Blant dronene Iran angivelig har levert til Russland inkluderer den kontroversielle Shahed-136 «Kamikaze»-dronen. Shahed-136-droner er ment å fly inn i målet deres og eksplodere ved sammenstøt, derav kamikaze-kallenavnet. Russland brukte en av Shahed-136-dronene i et angrep på ukrainske styrker i Odesa i september.

Billedtekst: En drone flyr over Det indiske hav, Iran, i dette utdelingsbildet tatt 15. juli 2022. Bildekreditt: IRANIAN ARMY/WANA (VEST ASIA NEWS AGENCY)/UTDELING VIA REUTERS)

Ingen kommentarer: