fredag, oktober 13, 2023

Ubegrenset midt i begrensningen


 Mye i livet er gåtefullt. Det er mye vi ikke forstår. Hvorfor er noen friske og andre syke, hvorfor sulter noen når andre har for mye? Hvorfor har vi så store drømmer og så små prestasjoner, hvorfor må vi stadig avstå fra så mye annet når vi velger noe? Hvis du går i kloster, kan du ikke stifte familie. Og hvis du gifter deg, kan du ikke gå i kloster. Blir du lærer, kan du ikke bli lege. Velger du ett menneske, så velger du bort tusen andre. Hvorfor er allting så smått? Hvorfor er livet så smalt og trangt? Er vi ikke skapt for noe mer enn det lille vi kan utføre her på jorden?

Jesus kjenner til denne spenningen mellom din ubegrensede lengsel og den begrensningen i tid og rom som du må underkaste deg her. Han vet at denne spenningen nesten kan være uutholdelig. Derfor ber han Faderen om å gi deg en trøster og talsmann som skal være hos deg bestandig (Joh 14,16).

Den Hellige Ånd bor i deg. Derfor er du ubegrenset midt i din begrensning, uendelig rik midt i din fattigdom. Til tross for at du stadig må velge mellom det ene og det andre, eier du likevel alt på en gang, siden du bærer Gud selv inne i deg. 

Hver gang du gjør det lille du kan i lydighet mot Den Hellige Ånd og med inspirasjon fra ham, får det kosmiske konsekvenser. Alt som kommer fra Gud og hans Ånd, er guddommelig og når derfor langt utover tid og rom. Så snart du adlyder den talsmannen Jesus har gitt deg, sprenges alle grenser.

- Wilfrid Stinissen: I Guds tid, Verbum 1994, side 280

Ingen kommentarer: