mandag, november 05, 2007

Amazing Grace fra Den røde plass i Moskva



Russland er ikke hva det en gang var. I går kveld slo jeg på TV, og ble dypt grepet av hva jeg så. En stor gruppe med skotter, i ført kilt og med sine sekkepiper, spilte de Amazing Grace på Den røde plass i Moskva! Jeg lot tårene renne i dyp takknemlighet til Gud. Det er ikke så mange år siden kristne ble fengslet for sin tros skyld i Russland, og Den røde plass sto som selve symbolet på den kommunistiske undertrykkelsen. Nå fylte tonene fra denne fantastiske sangen, som var min mors favorittsalme, de siste årene av hennes liv, plassen foran Lenins mausoleum! All ære til Gud for dette store under. Det ble også ekstra sterkt for meg, fordi de siste tre dagene har vært veldig vanskelige med hensyn til min helse. Jeg har vært så sliten, og slitt med mine hjerteproblemer, at jeg ikke har visst verken ut eller inn. Særlig nettene har vært vanskelige. Derfor var det godt å høre disse sekkepipene, og jeg kunne nynne med, med tårene rennende nedover kinnene mine: "Å nåde stor som frelste meg! Jeg ser det mer og mer! Jeg var fortapt, nå trygg jeg er, var blind, men nå jeg ser."

De kommunistiske myndighetene var virkelig forblindet. Samme dagen som ortodokse kristne skulle feire 300 års jubileet for byggingen av Kazan-katedralen (bildet), startet rivingen av denne storslagne kirken. Det skulle vise kommunismens seier over kristendommen. På tomten ble det senere laget et offentlig toalett.

Nøyaktig på dagen i går, 4.november 1936 blir Kazan-katedralen plyndret og jevnet med jorden av kommunistene. Den var bygget i 1636 for å feire seieren over Polen. 4. november 1990 samlet ortodokse kristne seg på Den røde plass i Moskva for å feire gjenoppbyggingen av katedralen, og i går ble 4. november feiret første gang som Russlands nye nasjonale helligdag: Folkets enhetsdag.

På denne dagen tonet altså Amazing Grace over hele Den røde plass. I det fjerde verset heter det:

"Når vi i himlen sunget har Hans pris i tusen år, da er vår jubel like stor, den aldri ende får.

Ingen kommentarer: