torsdag, november 22, 2007

Himmelen er et konkret sted


Gårsdagens blogg artikkel om manglede himmel-forkynnelse forårsaket mange gode reaksjoner, både i form av kommentarer på bloggen, telefonsamtaler og en en prat på tomannshånd. Det er tydelig at emnet engasjerer, og flere ber meg skrive mer. Det er ikke vanskelig å etterkomme det ønsket! Det gir meg også en anledning til å foreta et grundig studium av hva Guds ord sier, for det er bare derfra vi kan hente pålitelig kunnskap om himmelen. Et av de spørsmålene jeg fikk var om himmelen er et konkret sted? For å finne svar på det og andre spørsmål om himmelen, må vi se hva Skriften har å si. Både Det gamle- og Det nye testamente omtaler himmelen som et konkret sted. Om Enok heter det i 1.Mos 5,24: "Enok vandret med Gud, og så ble han borte, for Gud hentet ham." Profeten Elia "for opp til himmelen i en storm." (2.Kong 2,11) En av de som bidro til Salmenes Bok, Asaf skriver slik i Salme 73,24-25, som er en messiansk salme: "Du leder meg ved Ditt råd, og deretter tar Du imot meg i herligheten. Hvem er for meg i himmelen, foruten Deg? Når jeg bare har Deg, har jeg ikke lyst til noe på jorden."

Menighetens første martyr, diakonen Stefanus "skuet opp mot Himmelen, fylt av Den Hellige Ånd. Og han så Guds herlighet og Jesus som sto ved Guds høyre hånd, og sa: Se! Jeg ser Himmelen åpnet og Menneskesønnen stående ved Guds høyre hånd!" (Apgj 7,55-56) Om Abraham og de gammeltestamentlige patriarkene heter det: ".. de bekjente at de var fremmede og utlendinger på jorden. For de som taler slik, gir dermed til åpent til kjenne at de søker et fedreland. Og hvis det var det landet de var kommet ut fra, de hadde hatt i tanke, ville de hatt mulighet til å vende tilbake. Men nå lengter de etter et bedre, det vil si det himmelske. Derfor skammer ikke Gud seg over å bli kalt deres Gud, for Han har gjort staden i stand for dem." (Hebr 11,13b-16)

Går vi til Åpenbaringen blir det åpenbart for oss at himmelen er et konkret sted. Vi skal ikke lese mye i den boken før vi ser det. Hør bare her fra Åp 7,9-10: "Deretter så jeg, og se, en stor skare som ingen kunne telle, av alle folkeslag, stammer, folk og tungemål, som sto foran tronen og foran Lammet, kledd i hvite kjortler, med palmegrener i hendene sine. Og de ropte med høy røst og sa: Frelsen tilhører vår Gud, Ham som sitter på tronen, og Lammet." Hvor på jorden skulle det være plass for denne veldige skare?

Om Jesus heter det at ”Han ble tatt opp mens de så på, og en sky tok Ham ut av syne for dem. Og mens de stirret opp mot himmelen, i det Han steg opp, se, da sto to menn hos dem i hvite klær. Og de sa: Galileiske menn, hvorfor står dere og stirrer opp mot himmelen? Den samme Jesus som ble tatt opp fra dere til Himmelen, skal komme igjen på samme måte som dere så Ham fare opp til Himmelen.” (Apgj 1,9-11) Det er dette som skjer Kristi himmelfartsdag. Jesus er nå i Himmelen, og derfra skal Han komme tilbake. Det heter videre i Apgj 3,21: ”Ham (Jesus) som Himmelen skal ta imot, inntil de tider kommer da alt skal gjenopprettes…”

Men det avgjørende beviset for at himmelen er et konkret sted, er det Jesus selv sier i Joh 14,1-3: "La ikke deres hjerte forferdes! Tro på Gud og tro på Meg! I Min Fars hus er det mange rom. Hvis ikke, ville Jeg ha sagt dere det. Jeg går for å gjøre i stand et sted for dere. Når Jeg har gått bort og gjort i stand et sted for dere, skal Jeg komme igjen og ta dere til Meg. For der Jeg er, der skal også dere være."

Også Apostelen Paulus tror at himmelen er et konkret sted. I 2.Tim 4,18 skriver han: "Og Herren skal utfri meg fra all ond gjerning og frelse meg inn i sitt himmelske rike." Til den kristne forsamlingen i Korint, skriver han om kroppen sin: "For vi vet at om vårt jordiske hus, dette teltet, brytes ned, har vi en bygning av Gud, et hus som ikke er lagd med hender, evig i himlene." (2.Kor 5,1)
Jesus selv lover oss en lønn i himmelen, og apostelen Peter skriver om "en arv som er uforgjengelig, uten flekker og uvisnelig, som er oppbevart i Himmelen for dere." (1.Pet 1,4)

Når jeg ble frelst i 1972 hørte jeg den svenske sangern Arthur Erickson synge: "Jag har hört om en stad ovan molnen..." Den grep meg dengang så sterkt. Vi har virkelig noe å se fram til, og glede oss over.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Før i tiden var det snakk om himmellengsel. Det hører vi ikke så mye om i dag. Hos et menighetsmedlem som døde tidlig kunne en merke hans himmellengsel når han spilte og sang. Ellers kan en godt trives med dette livet samtidig som en lengter til Himmelen. Det er Åndens arbeid i oss, Den hjelper oss å elske det himmelske.
Hebr.13.14: For her på jorden har vi ingen by som består, men vi lengter etter den som skal komme.
Kol.3.1,4: Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd. 2 La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden. 3 Dere er jo døde, og deres liv er skjult med Kristus i Gud. 4 Men når Kristus, vårt liv, åpenbarer seg, da skal også dere åpenbares i herlighet sammen med ham.

Odd

Anonym sa...

Det var godt å lese dette om at himmelen er et sted. Har vel alltid trodd det, men godt å få denne oversikten fra Bibelen. Når jeg tenker på himmelen, tenker jeg på et sted hvor Guds trone er, og alle myriadene av engler.