fredag, november 16, 2007

Han ødela selskapet


Jeg leste i går kveld noe som Joni Eareckson Tada har skrevet, og som jeg gjerne deler med bloggens lesere. Jeg legger ikke skjul på at det er utfordrende lesning! Joni, som ble 17 år gammel ble totalt lammet etter en stupeulykke, tar utgangspunkt i Luk 14,7-11:

"Da Jesus la merke til hvordan de innbudte gjestene valgte de beste plassene, fortalte Han en lignelse og sa til dem: Når du blir innbudt til bryllupsfest, skal du ikke sette deg på den beste plassen. Kanskje har verten innbudt en som er gjevere enn deg. Da kommer han som har innbudt både deg og den andre, og sier til deg: Gi plassen til denne mannen! Med skam må du da sette deg på den nederste plassen. Men når du blir innbudt, skal du gå og sette deg på den nederste plassen, slik at når han som har innbudt deg, kommer, kan han si til deg: Venn, flytt deg høyere opp! Da vil du få ære i nærvær av dem som sitter til bords med deg. For hver den som opphøyer seg selv, skal bli fornedret, og den som fornedrer seg selv, skal bli opphøyet."

Kan du forestille deg scenen? Jeg er sikker på at det ikke var en eneste tjener som beveget seg, det hørtes ikke en lyd, etter at Herren hadde sagt dette. Stillheten må ha vært til å ta og føle på ved bordet da prominente personer nervøst prøvde å skjule sin forlegenhet. Jesus ødela selskapet.

Skriften gir et allsidig bilde av Jesus. Han tråkker alltid inn i egenrettferdighetens sirkler. Han finner lysbryteren i det mørke rommet som inneholder så mye stygt. Han kommer inn i livet vårt og river ned forhengene som vi har prøvd å skjule våre hemmelige synder bak. Han legger skulderen til dørene vi har stengt for å beskytte våre uvaner, så han ikke skal se dem.

Jesus går rett på sak, slik som ved selskapsbordet med alle de fine gjestene. Alltid presenterer han noe vi ikke liker. Hvordan reagerer vi på det? Den som fornedrer seg selv, skal bli opphøyd.

Ingen kommentarer: