torsdag, april 15, 2010

Hvordan du kan be for Tyrkia 18. april, del 1


Som jeg har nevnt i en annen bloggartikkel oppfordrer den evangeliske alliansen i Tyrkia til å be spesielt for landet den 18. april. Dagen er valgt fordi det var på denne dagen i 2007 at to tyrkere, Necati Aydim (36) og Ugur Yüksel (32) og den tyske misjonæren, Tilman Geske (45) ble svært brutalt mishandlet og drept. Jeg lovet å komme tilbake med mer informasjon for å hjelpe de som vil be til å be mer målrettet og konkret. Her kommer første oppfølgingsartikkel, hvor vi ser nærmere på den nåværende politiske situasjonen i landet:

Tyrkia, hvis statsform er republikk, har 72 millioner innbyggere. Landets største by - Istanbul - har offisielt 11 millioner innbyggere, men det reelle tallet er langt høyere. Tyrkia har som kjent søkt om EU medlemsskap, men flere av medlemsslandene ser ut til å bli stadig mer skeptisk. Dette er nok en av årsakene til at Ankara ser mer og mer østover. Tyrkias nye utenrikspolitiske orientering østover har fått mange i Brussel og Washington til å frykte at dette muslimske NATO-landet er i ferd med å vende sine gamle allierte i ryggen. Det ser ut til at den muslimske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, føler seg mer hjemme i Teheran, Damaskus, Riyadh enn han gjør det i Europas storbyer. Det er interessant å merke seg at Tyrkia har innført visumfrihet for Syria, Libya, Egypt og Jordan. Og Tyrkia samarbeider mer med Russland enn på lenge. Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel besøkte Ankara i forrige uke, ville hun ha Tyrkia med seg på å innføre sanksjoner mot Iran på grunn av den svært reelle atomtrusselen derfra. Svaret fra Ankara var et tydelig nei.

Noe annet som bekrefter at Tyrkia vender oppmerksomheten østover og styrker sin stilling i den islamske verden, er at Tyrkia var det første landet som gratulerte Mahmoud Ahmadinejad med valgseieren i presidentvalget i fjor. Det skjedde samtidig som andre NATO-land kritiserte Iran for omfattende valgfusk.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: