torsdag, april 22, 2010

Pilegrimsreise til Koinonia Farm



En del av medlemmene som tilhører Rutba House kommuniteten i Durham, USA var for noen få dager siden på besøk på legendariske Koinonia Farm i Georgia. Her er Jonathan Wilson-Hartgrove fotografert ved skrivebordet til grunnleggeren av Koinonia Farm, Clarence Jordan, hvor han leser Jordan's oversettelse av Efeserbrevet.

Historien om Koinonia Farm er nok ikke særlig kjent her i Norge - dessverre. Jeg har så vidt vært innom dette stedet og mannen som grunnla det, Clarence Jordan, ved en tidligere anledning. Clarence Jordan (1912-1969) var bonde, vitenskapsmann i nytestamentlig gresk og pastor hos Sørstatsbaptistene. Jordan, som var født i Talbotton i Georgia, grunnla Koinonia Farm i 1942, en liten men svært innflytelsesfull kommunitet i det sørvestlige Georgia. Det var her han skrev The Cotton Patch oversettelsen av Det nye testamente, hvor han skriver på et hverdagslig amerikansk. Clarence Jordan var også en av grunnleggerne av Habitat for Humanty, som blant annet bygger hus for fattige, og var også stabssjef for Det Hvite Hus, under Jimmy Carter administrasjonen.

Jordan grunnla Koinonia Farm som en kristen kommunitet sammen med Martin og Mabel England, misjonærer fra American Baptist. Ønsket var å drive en flerkulturell bondegård. I raseskillenes USA var dette særdeles radikalt. Koinonia Farm tok utgangspunkt i ordene fra Apgj 2,42 da kommuniteten ble grunnlagt:

"Og de holdt hele tiden urokkelig fast ved apostlenes lære og ved samfunnet, ved brødsbrytelsen og ved bønnene."

Clarence Jordan og de uredde medlemmene av Koinonia farm fikk utstå hard motstand, blant annet mordtrusler. Her er et utdrag av Jordan's oversettelse som viser radikaliteten de stod for:

"So then, always remember that previously you Negroes, who sometimes are even called "niggers" by thoughtless white church members, were at one time outside the Christian fellowship, denied your rights as fellow believers, and treated as though the gospel didn’t apply to you, hopeless and God-forsaken in the eyes of the world. Now, however, because of Christ’s supreme sacrifice, you who once were so segregated are warmly welcomed into the Christian fellowship." (Ef 2,11-13)

Pilegrimsferden til Rutba House kommuniteten var særdeles vellykket forteller Jonathan Wilson-Hartgrove. For medlemmene av denne kommuniteten er det inspirerende å se hvordan andre har lykkes med å leve ut Bergprekenen og et radikalt kristenliv før dem. Det er det også for oss andre!

Jeg kommer tilbake med mer om Koinonia Farm senere.

Ingen kommentarer: