torsdag, september 12, 2013

- Be, Russland er korsfestet

En liten bok har fulgt med i sekken noen dager, og jeg har lest litt i den med jevne mellomrom. Det er snakk om en biografi om en ortodoks munk som slo seg ned i de djupe skogene på den isolerte Spruce Island i Alaska. Du skal få høre mer om fader Gerasim av Nye Valamo senere. Nå vil jeg jeg bare dele noe av det han skriver om Russland, og kommunistenes maktovertagelse av landet i 1917. Bolsjevikenes seier skulle få katastrofale følger for Kristi kirke.

Fader Gerasim hadde en gang en drøm. Det skjedde rett før revolusjonen i 1917. Han forteller:

'Hele himmelen var mørk, full av frykt. Men midt på himmelhvelvingen var det et lys - og der, der var Kristus korsfestet. Han var døende. Hans hode hellet nedover og musklene i armene hans skalv på grunn av det han led. Så hørte jeg en stemme: 'Be, Russland er korsfestet'. Rett etter denne drømmen hørte vi her i Alaska om forfølgelsen av de troende og ødeleggelsen av de hellige stedene'.

En av de som hadde stått nært fader Gerasim da han bodde i Russland var fader Jona, som var abbed i et kloster. Denne fader Jona døde av sult på grunn av kommunistenes herjinger. En annen - fader Zosima, en eneboer som levde djupt inne i skogene, ble en dag oppsøkt av en mobb. Mobben tente på den gamle, snille munkens koie, og brant ham levende.

Fader Gerasim forteller om munker som ble angrepet av mennesker helt vilkårlig. De rev bokstavelig talt ut deres hodehår og skjegg. Klostrene og kirkene ble robbet for deres verdier, mange av dem satt i brann, eller omgjort til lagerhus eller restauranter. Ikonene stjålet og solgt på svartebørsmarkedet, eller ødelagt. Bibler og liturgiske bøker brent.

Fader Gerasim skriver så betegnende: 'Å, Herre, frels!'

I dag er situasjonen annerledes. Alle tårene og lidelsene ble omskapt til en ny vår for Russland, hvor klostre og kirker igjen bygges, og mennesker finner frem til en levende tro på Herren Jesus.

Ingen kommentarer: