onsdag, september 11, 2013

Vi må ta Salmene som bønne- og lovprisningsspråk tilbake!

Det anerkjente tidsskiftet Christianity Today har intervjuet en av vår tids fremste teologer, den anglikanske presten, N.T Wright (bildet) om hans nye nok om Salmene.

N.T Wright drømmer om at kirken skal vende tilbake til den form for tilbedelse og bønn som har formet Guds folk gjennom århundrene.

'I min levetid har jeg lagt merke til at menigheter som sang salmene fra Salmenes bok i deres ukentlige gudstjenester, har sluttet med dette og byttet dem ut med moderne lovsanger. Det er ingenting som er galt med moderne lovsanger. Men jeg har merket meg at først ble Salmene neglisjert, deretter ble de fullstendig ignorert. På samme tid finner vi menigheter som bruker Salmene på en måte som ikke yter dem rettferdighet med hensyn til Salmenes rikdom og dybde,' sier Wright i intervjuet.

Andrew Byers som gjør intervjuet spør så N.T Wright om hvorfor denne manglende interessen for Salmene er problematisk? Til dette svarer Wright:

'Salmenes Bok er bønneboken som Jesus gjorde til sin egen. Vi kan lese i evangeliene og vi ser i den første menighet at Jesus og hans apostler er 'gjennomtrukket' av Salmene. De bruker dem til å uttrykke hvordan de forstår hva Gud gjør. Når vi distanserer oss fra Salmene fører det til at vi uunngåelig distanserer oss fra Jesus'.

N.T Wright sier i intervjuet at Salmene inneholder unik poesi som uttrykker den bibelske troen om Gud som skaper, forløser, dommer, elsker, venn, motstander - og mye mer. Det er ingenting som kan sammenlignes med dem. Salmene lodder dybdene i det menneskelige følelsesregisteret  - de berører ikke bare toppene. De utforsker hva de store løftene Gud har gitt innebærer og hva vi gjør når disse løftene tilsynelatende ikke går i oppfyllelse.

N.T Wright mener at når vi slutter å bruke Salmene, så bytter vi dem ut med dårlige etterligninger - sanger, bønner eller dikt som inneholder litt følelser og en liten del med kristen lære, men de mangler Salmenes dybde, lidenskap og den rike variasjonen av uttrykk. Innen den jødisk-kristne tradisjonen, kan man få sitt syn på verden formet av tilbedelse. Salmene er gitt oss for å veilede oss inn i denne tilbedelsen. Når vi kontinuerlig ber og synger Salmene, vil vårt syn på tilværelsen faktisk skapes av Salmenes verdier, teologi og uttrykk.

Ingen kommentarer: