onsdag, september 04, 2013

Fredseika som ble til fredseiker

Mot slutten av det 18.århundre sto mennonitene i Salm - et isolert samfunn i Vosges-fjellene i dagens Alsace i Frankrike overfor noe velkjent: nok en europeisk krig ble utkjempet, og nok en hær var i behov av nye soldater til å fylle rekkene.

En dag kom en offiser til Salm med ordre om at alle mennene i landsbyen skulle utføre sin militærtjeneste.

Jacob Kupferschmidt, som var biskop for den mennonitiske forsamlingen i Salm, inviterte offiseren hjem til seg. Her sang han en hymne fra Ausbund, den gamle anabaptistiske salmeboken, og holdt en gripende tale om menighetens fredsoverbevisning. Etter å ha spist lunsj, kom offiseren og biskopen frem til enighet om følgende: Hvis mennene i Salm holdt seg hjemme og arbeidet på gårdene sine, skulle de slippe å bli innrullert i hæren.

Ikke lenge etterpå dro en gruppe med mennoniter til Paris for offisielt å søke om fritak fra militærtjeneste fra de franske myndighetene. Deres begjæring ble godtatt, og når delegasjonen kom tilbake til Salm, plantet biskop Kupferschmidt et eiketre på eiendommen sin for å markere de gode nyhetene. Eiketreet fikk navnet 'Fredseika'.

Mer enn 200 år senere hørte James Hershberger, en ivrig amatørhistoriker om dette treet og fikk anledning til å besøke Salm i forbindelse med en rundreise til historiske steder i Europa som har hatt stor betydning for Døperbevegelsen. Fredseika står der den dag i dag. Den har vokst seg kjempediger. Det tar fire voksne menn for å ta rundt den, og da rører de fingertuppene til hverandre såvidt.

Fredseika minnet ham om en annen eik - ikke så langt fra hjemmet hans i Shenandoah Valley. Det sies at under det treet bøyde general Stonewall Jackson og hans menn kne for å be før den amerikanske borgerkrigen brøt løs. Inntil det treet falt ned for flere år siden, kunne folk plukke eikenøtter for å plante sine egne 'Jackson prayer trees'. Når Herschberger sto under treet til biskop Kupferschmidt i Frankrike ble han inspirert til å plante nye trær - trær som kan bli stående som symboler på fred, ikke krig - og hente eikenøtter fra den historiske Fredseika i Salm.

Som tenkt, så gjort!

'Jeg synes historien om Fredseika er en slik vidunderlig historie, og skulle ha mange slike amerikanske 'fredseiker,' sier Hershberger, som tilhører en Beachy-Amish forsamling i Augusta County.

Fredseiker
I årene som fulgte har Herschberger mottat eikenøtter fra Fredseika i Salm. De er blitt samlet inn om høsten, og gjennom prøving og feiling har han forsøkt å plante neste generasjons eiketrær på amerikansk jord.

De første trærne som ble plantet døde. I 2011 gjorde Herschberger forsøk nummer to på å plante et eiketre utenfor Eastern Mennonite University og dette treet synes å ha gode vekstmuligheter.

Og Herschberger fortsetter å plante trær fra eikenøtter til den originale Fredseika i Salm. To anabaptistiske institusjoner i USA - Valley Brethren-Mennonite Heritage Center i Harrisonburg, Virgina og Amish og Mennonite Heritage Center i Berlin, Ohio, har begge fått sine egne fredseiker.

Bildet viser den originale fredseika i Salm. (Foto: Bill Goldberg)

Ingen kommentarer: