mandag, februar 16, 2015

80 år siden vekkelsen kom til Norge med Oxford-bevegelsen

I år er det ganske nøyaktig 80 år siden Norge ble berørt av en forunderlig vekkelse - en vekkelse som ikke minst berørte det intellektuelle Norge. Forfattere, skuespillere, malere kom til tro på Herren Jesus. Arnestedet for vekkelsen ligger ikke så langt unna der jeg bor: Høsbjør hotell i Brumunddal.

I motsetning til dagens nye nådelære, og dens falske lære om at vi ikke lenger har synder å bekjenne, sto nettopp bevisstheten om ens egen synd i fremste rekke i denne vekkelsen.

Vi snakker om Oxford-bevegelsen. Det åndelige redskapet var dr.Frank Buchman (bildet).

Forfatteren Sigurd Hoel skrev om vekkelsen i Dagbladet desember 1934 med tittelen: 'Vekkelse i smoking', og vekkelsen var virkelig bemerkelsesverdig fordi den i så sterk grad berørte mennesker med høy utdannelse og samfunnsledere. Det vakte berettiget oppsikt når forfatteren Ronald Fangen, journalisten Fredrik Ramm og advokaten Erling Wikborg bekjente troen på Jesus som deres Frelser og Herre. En annen kjent skikkelse som ble berørt av denne vekkelsen var Brumunddal-legen, Einar Lundby.
                              
Med bakgrunn i Bergprekenen la Buchman vekt på det som Oxford-bevegelsen skulle kalle 'De fire absolutter': absolutt ærlighet, absolutt renhet, absolutt uselviskhet og absolutt kjærlighet. Med bakgrunn i disse fire absolutte prøvde man så sitt liv. Og mange kom i syndenød, og bekjente sine synder. Den Hellige Ånd kunne falle på en slik måte at mennesker kunne stå frem på offentlige møter og bekjenne sine synder.

Oxford-bevegelsen la vekt på at Gud kunne lede et menneske under alle livets områder.

I tiden før 2. verdenskrig spilte denne vekkelsen en stor rolle ved sine møter og konferanser. Alv Magnus fortalte på Den nasjonale bønnekonferansen på Grimerud denne helgen at hans far kom til tro på Jesus, på et møte Oxford-bevegelsen hadde på Grand Cafe i Oslo. Som 16 åring skulle Alv Magnus selv møte Frank Buchman for første gang, noe som førte til at han selv gav sitt liv til Jesus for første gang.

Når jeg ble en kristen i 1972 hadde jeg gleden av å få mye god åndelig veiledning av to Gjøvik apotekere, som begge hadde fått sine liv forandret gjennom Oxford-bevegelsen. De satte begge preg på den store vekkelsen som berørte Gjøvik på 1970-tallet, hvor mange unge mennesker tok et valg for Jesus.

Ingen kommentarer: