onsdag, oktober 20, 2021

Ny lov gjør det enda vanskeligere for evangelikale kristne i Russland


Ny russisk lov stiller ytterligere krav til enhver religiøs leder som er utdannet i utlandet. 

I et halvt tiår har russiske evangelikale kristne fryktet konsekvensene av anti-ekstremismelover som overvåker og begrenser religiøst liv i landet. Nye endringer i religionslovene, som trer i kraft denne måneden, utvider regjeringens forskrifter om religiøs opplæring etter en rekke nylige seminarstengninger.

Menneskerettighetsorgabisasjonen Forum 18 rapporterte tidligere i år at Russland har gitt mandat til at alle prester, religiøse ledere og misjonærer som er utdannet i utlandet, tar et kurs i "statlige konfesjonelle forbindelser i Den russiske føderasjonen" og deretter blir resertifisert av en sentralisert religiøs organisasjon, 

Som mange russiske evangelikale ledere, er presidenten for Moskva teologiske seminar Peter Mitskevitsj bekymret for implementeringen av de nye endringene, som sies å være den største økningen i regjeringens kontroll med religion siden Yarovaya -loven i 2016 forbød evangelisering i landet.

"Vi ønsker å jobbe lovlig i Russland, slik at vi kan fokusere på å påvirke Russland for evangeliet," sa Mitskevitsj, som også fungerer som administrerende direktør i Den russiske Baptistunionen. "Vi tar skritt for å sikre at vi forstår kravene og prøver å møte alle problemene."

Moskva teologiske seminar har allerede opplevd virkningene av landets juridiske tilsyn. Seminaret mistet lisensen og fikk bygningene sine forseglet etter en inspeksjon av Federal Service for Supervision in Education and Science (Rosobrnadzor) i oktober 2018.

Byrået rapporterte at seminaret hadde manglet et "utviklet og godkjent utdanningsprogram" og listet opp hva statlige inspektører vurderte av arbeidsmiljøspørsmål. Det var først i juli 2021 at regjeringen utstedte en ny lisens for at skolen skulle åpne igjen.

Mitskevitsj tilskrev problemet det han kalte "papirer og byråkrati" og beskrev den nye lisensen som "et mirakel fra Herren."

Moskva Teologiske Seminar var et av tre russiske evangelikale seminarer hvis lisenser har blitt annullert de siste tre årene.

Som Forum 18 rapporterte, mistet den russiske pinseunionens eurasiske teologiske seminar sin lisens i november 2018 etter rettssaker anlagt av Rosobrnadzor. Den evangelisk -lutherske kirken i Ingria mistet lisensen for høyere utdanning 6. april, mens et annet luthersk seminar kjemper i retten for å beholde lisensen.

Russiske evangeliske ledere sa at de hadde forventet ytterligere forskrifter allerede før president Vladimir Putin undertegnet dem i lov i april. Mange kirker og organisasjoner i Russland begynte å legge strategier for flere år siden for å sikre at deres pastorer og andre ansatte med grader fra utenlandske universiteter eller seminarer var påmeldt religionsstudier ved russiske institutter for høyere utdanning, ifølge Alexander Negrov, tidligere president i St. Petersburgs kristne Universitet.

"Flertallet av de nåværende fakultetsmedlemmene ved St. Petersburgs kristne Universiet har alle russiske statsgodkjente grader sammen med kurs i religionsstudier," sa Negrov, som flyttet til USA og grunnla Hodos Institute i 2013. Instituttet fokuserer på etisk og moralsk lederopplæring for Eurasia -regionen.

Kravene til de som er utdannet i utlandet gjelder både borgere og ikke -borgere i Russland, men Yarovaya -loven fra 2016 fikk praktisk talt alle utenlandske misjonærer til å forlate landet.

- Utdrag av en artikkel skrevet av Harold Campbell og publisert i Christianity Today, 19.oktober 2021 og oversatt av Bjørn Olav Hansen (c).

Ingen kommentarer: