søndag, oktober 31, 2021

Reformasjonens syv berømte kvinner


31. oktober er kjent som Reformasjonsdagen. På årets Reformasjonsdag vil jeg minnes syv kvinner som spilte en betydningsfull rolle i det verk Gud gjorde i datidens Europa. Artikkelen er en oversettelse av en artikkel skrevet av Michael Gryboski, reporter i den kristne nettavisen The Christian Post: 

Marie Dentière ble født i 1495 i en adelig familie i Frankrike, og tjente opprinnelig som priorinne ved et augustinerkloster før hun lærte om reformasjonen, noe som førte til at hun forlot klosterlivet. 

Dentière fokuserte på å konvertere nonner til reformasjonssaken, og skrev apologetiske verk til forsvar for reformert teologi, og fikk til og med respekt fra John Calvin, som på et tidspunkt ba henne skrive forordet til en av hans trykte prekener. 

"I 2002 ble Marie Dentière den eneste kvinnen som fikk navnet sitt inngravert på den berømte minneveggen over reformatorer i Genève," (bildet) skrev Adrien Segal fra Desiring God.

"Det er ingen tvil om at hun manglet det de på den tiden anså som passende feminin beskjedenhet og ydmykhet, men fordi lidenskapen hennes ble tent av Skriftens sider, beveget og forandret forfatterskapet hennes hjerter ikke bare i hennes egen tid, men i vår i dag, som vi vil."


Arguta von Grumbach (1492-1554) var født inn i en bayersk adelsfamilie ved navn von Stauff samme år som Christopher Columbus først seilte til den vestlige halvkule. Hun er kjent for sitt forsvar av reformasjonen. 

Da universitetet i Ingolstadt arresterte en protestantisk lærer, skrev von Grumbach et protestbrev som fremmet reformasjonsideer og ble bredt distribuert til offentligheten. Martin Luther, som korresponderte mye med von Grumbach og møtte henne personlig i 1530 nær Augsburg, snakket begeistret om den bayerske adelskvinnen og hennes arbeid. 

«Den mest edle kvinnen, Argula von Stauffer, er der og driver en tapper kamp med stor åndsfrimodighet i tale og kunnskap om Kristus. Hun fortjener at alle ber om Kristi seier i henne», skrev Luther til en venn.

«Hun alene, blant disse monstrene, fortsetter med fast tro, men innrømmer hun, ikke uten indre skjelving. Hun er et enestående instrument for Kristus.»


Et medlem av Frankrikes kongefamilie, Marguerite de Navarre (1492-1549), var en velutdannet forfatter og tilhenger av kunsten. Hun var i 20-årene da den protestantiske reformasjonen begynte. 

Marguerite kom til å omfavne reformasjonen etter å ha lest verk av Martin Luther og John Calvin, og tok til orde for å få en fransk oversettelse av Bibelen. Etter å ha blitt dronning av et lite kongedømme mellom Frankrike og Spania kjent som Navarre, gjorde hun regionen til et tilfluktssted for protestanter forfulgt av katolske monarker. 

"I tillegg til å ønske forfattere, kunstnere, lærde og teologer velkommen til hoffet hennes for å diskutere og utveksle ideer, ga hun tilflukt fra forfølgelse for John Calvin og andre ledere av reformasjonsbevegelsen i Frankrike og andre steder," skriver Subby Szterszky fra Focus on the Familie.

"Hun var den første franske adelskvinne som samlet og redigerte sitt eget utvalg av verkene hennes, og protestantismens første publiserte kvinnelige poet. Hennes skrifter, introspektive og mystiske, reflekterer hennes reise mot den reformerte troen og hennes personlige forhold til Kristus.»


Dronning Elizabeth I (1533-1603) ble født etter begynnelsen av den protestantiske reformasjonen, og kom til makten etter dronning Marys død, beryktet som "Bloody Mary" for hennes forfølgelse av protestanter.

Dronning Elizabeth I er kreditert for å ha gjort protestantisk kristendom til den offisielle religionen i England, samtidig som den åpner for en generell toleranse for andre kristne kirkesamfunn.

"Det er bemerkelsesverdig at selv om hun selv hadde blitt fengslet i Tower of London og truet med henrettelse, avsluttet hun de religiøse forfølgelsene uten å tillate gjengjeldelse eller hevn," forklarte The Reformation Society.

"Hun motsto standhaftig alle forsøk på å straffe katolikker, og insisterte på at med mindre de brøt rikets lover, hadde de rett til lik beskyttelse under loven."


Katharina Schutz Zell (ca 1498-1562), noen ganger kalt "Reformasjonens mor", var kjent for både sine religiøse skrifter så vel som sin omfattende innsats for å ta vare på protestantiske flyktninger. 

En innfødt av Strasbourg i det som nå er Frankrike, giftet Zell seg med en protestantisk pastor i 1525, noe som er antatt å være et av de første offisielle protestantiske ekteskapene i europeisk historie.

Zell skrev arbeider som forsvarte ideen om geistlig ekteskap, kommentarer til deler av Salmene og Fadervår, og et offentlig brev hvor hun avviste påstander om at hun var en «fredsforstyrrer».

«Mens hun utmerket seg i å administrere hjemmet sitt og være vertskap for flyktninger, forsvarte hun også sin teologiske posisjon på trykk. Hun var en kvinnelig teolog i beste mening», skriver Rebecca VanDoodewaard i magasinet Tabletalk.

"Historikere i dag kaller henne en 'legreformator'. Men hun gjorde bare det enhver kristen burde - hun brukte gavene sine til evangelieforandring i sin egen sfære, uansett mulig måte."

Den kjente protestantiske reformasjonslederen Ulrich Zwingli beskrev en gang Zell som en som «kombinerer egenskapene til både Maria og Martha».


Katharina von Bora er mest kjent for å være nonnen som stakk av fra et kloster og som giftet seg med Martin Luther, selv om hennes støtte til den protestantiske reformasjonslederen var omfattende. 

"Katie administrerte familiens økonomi og frigjorde Luther for å skrive, undervise og forkynne," forklarer Dan Graves fra Christianity.com.

"Luther kalte henne 'morgenstjernen fra Wittenberg' siden hun sto opp klokken 04.00 for å ta seg av sine mange ansvarsområder. Hun tok seg av grønnsakshagen, frukthagen, fiskedammen og gårdsdyrene, og slaktet til og med bestanden selv.»

Vi må heller ikke a Katherine, fødte Luther seks barn og adopterte også fire andre.


En engelsk adelskvinne, Lady Jane Gray (1536-1554) er mest husket for sin kortvarige og omstridte regjeringstid som dronning av England mens hun var tenåring, bare for å bli henrettet av dronning Mary.

Men etter henrettelsen hennes var det mange i England som så på henne som en martyr for den protestantiske saken, etter å ha sluttet seg til reformasjonssaken noen år før hun gjorde krav på tronen.

«Mary utsatte henrettelsen i tre dager, og sendte kapellanen, John Feckenham, til Jane for å prøve å omvende henne til katolisismen. Jane skrev ut samtalen sin med Feckenham, som var et vitnesbyrd om hennes tro på Kristus og Skriften,» bemerket Diana Severance fra Credo magazine.

"Janes brev og skrifter mens hun møtte døden i tårnet ble snart trykt og sirkulert bredt ... Jane ble ansett som en protestantisk martyr. John Calvin anerkjente henne som 'en dame hvis eksempel er verdig til evig minne.'»

Ingen kommentarer: