lørdag, mars 18, 2006

Baptistpastor fengslet i Hvite-Russland



I dag fikk jeg et illevarslende brev i posten. Det kom fra pastoren i Metropolian Tabernacle, (bildet til venstre) som var C.H. Spurgeons menighet i London. Peter Masters, som er nåværende pastor, skriver om pastor Georgij Viazovskij fra Hvite-Russland. Fredag 3. mars i år ble pastor Viazovskij dømt til 10 dagers fengsel for å ha holdt gudstjeneste i et privat hjem. Dette er første gang på 20 år at noen er blitt fengslet i Hvite-Russland for å ha holdt en gudstjeneste, og fengslingen kan innevarsle en enda sterkere kontroll og forfølgelse av kristne i dette landet, som ikke har forandret seg mye siden Sovjetunionens fall. Europas siste diktator, Aleksandr Luskasjenko, klamrer seg til makten, og har satt KGB (det hemmelige politiet heter fortsatt det i Hvite-Russland) inn mot motkandidatene i presidentvalget i morgen. Slik det ser ut i dag, lørdag, ser det ut som om Lukasjenko også vil vinne valget denne gang. Opposisjonen har liten mulighet til å vinne frem, fordi de blant annet ikke har tilgang til de store mediene.

Pastor Georgij Viazovskij er pastor for Kristi paktskirke, Den reformerte Baptistkirken i hovedstaden Minsk. Denne menigheten ble etablert i 1994 og har 35 medlemmer. Denne forsamlingen møtes i et bedehus som offisielt er brukt som et beboelseshus. Pastor Viazovskij er godt kjent i England, hvor han studerte teologi fra 1992-1994 ved London Reformed Baptist Seminary, og deltok under studietiden som medlem av Metropolitan Tablernacle. Han er ikke politisk aktiv i det hele tatt.

Pastor Viazovskij ble løslatt 13. mars, men vil med stor sansynlighet bli arrestert igjen, når han opptar sin tjeneste som pastor for menigheten. Som den første kristne fange i Hvite-Russland siden Sovjetunionens fall, og som borger av et land som påstår at de har religiøs frihet, er det åpenbart for alle at så ikke er tilfelle. Pastor Viazovskij har tidligere fått en advarsel fra politiet på grunn av menighetens virksomhet. Politiet dukket opp under gudstjenesten 5. februar i år, avbrøt gudstjenestefeiringen og tok bilder. Man antok at han da ville bli idømt en bot, som har vært vanlig praksis i Hvite-Russland for overtredelser av en slik karakter som denne. Det kom derfor som et sjokk, både på menigheten, og på andre uavhengige baptistmenigheter i Hvite-Russland, at pastor Viazovskij ble fengslet.

Kristi Paktskirke har forsøkt å bli registrert under den tidligere loven for religiøse sammenhenger fra 2002, og selv om majoriteten av menighetene fikk tillatelse til å la seg registrere, fikk ikke denne menigheten tillatelse til det.

Pastor Georgij Viazovskij ber om forbønn for seg, sin familie og den menigheten han betjener.

Ingen kommentarer: