tirsdag, mars 14, 2006

Staretsen Siluan



Det er godt å ha gode forbilder. Jeg har tidligere på bloggen fortalt om fader Paisios. Idag vil jeg fortelle deg om starets Siluan (1866-1938), som ved siden av mine bibelske forbilder, er en av de personer som har vært med på å forme mitt kristenliv i veldig stor grad. Siluan var en enkel russisk bonde, uten noen boklig lærdom i det hele tatt, faktisk bare to vintres byskole. Etter avsluttet militærtjeneste reiste han til Athos i 1892. Her trådte han inn i det russiske St. Panteleimon-klosteret. Mange år av utrettelig indre kamp gav ham en personlig erfaring av det kristne livet, som på mange måter er identisk med mange av de hellige fedrenes. Siluan sa: "Kristendom er ikke en lære, men liv." Allerede i 1958 skriver den kjente amerikanske trapistmunken Thomas Merton: "Kanskje vil man oppdage at 1900-tallets mest autentiske munk var fader Siluan."

I 46 år oppholdt fader Siluan seg i det russiske St. Panteleimon klosteret. Her levde han et enkelt liv i bønn. Selv om det var så som så med skolegang, fikk Siluan gjennom sitt bønneliv og vennskap med Gud, del i Åndens åpenbaringer. "Se på dere selv, søsken, dere som ble kalt: ikke mange vise etter menneskelige mål, og ikke mange med makt eller av fornem slekt. Men det som i verdens øyne er dårskap, det utvalgte Gud for å gjøre de vise til skamme, og det som i verdens øyne er svakt, det utvalgte Gud for å gjøre det sterke til skamme. Ja, det som i verdens øyne står lavt, det som blir foraktet, det som ikke er noe, det utvalgte Gud for å gjøre til intet det som er noe, for at ingen mennesker skal ha noe å være stolt av overfor Gud." (1.Kor 1,26-29)

Den åndelige striden, som fader Siluan stred, utspilles først og fremst i menneskets eget hjerte, og den som forsøker å tre inn i ens indre verden kan forstå Davids ord i Salme 64,7: "Uransakelig er menneskets hjerte og sinn." Den kristnes virkelige liv skjer her, på djupet av hans hjerte, skjult ikke bare for utenforståendes blikk, men også for ham selv. Den som har trått inn i dette hemmelighetsfulle rom har med sikkerhet kjent seg fylt av en uutsigelig forundring innenfor dette mysterium.

Følger du med på bloggen, vil du ganske sikkert lære fader Siluan å kjenne!

Ingen kommentarer: