tirsdag, juni 13, 2006

Hvor tyngdepunktet bør ligge



Heini Arnold (død 1982) var en av lederne innenfor Bruderhof (bildet er hentet fra Rifton, New York hvor Bruderhof har en kommunitet). Han ble en gang spurt hva Bruderhof lærer med hensyn til djevelen og helvete. Til dette svarte Arnold: "Gud er Gud, og det er ikke opp til oss å lage vår egen lære. Hva Bruderhof lærer om helvete eller hva som helst annet, har ingen som helst betydning. På Dommens dag skal vi alle stå skjelvende foran Gud i vår svakhet. Hva Bruderhof lærer, eller hva andre lærer, vil ikke forandre Guds perfekte vilje en eneste tomme; vi har ingen rett til å fortolke Gud. Hva som er viktig er Jesu ord: first, selg alt du har og gi det til de fattige; for det andre, gå og synd ikke mer; for det tredje, elsk din neste som deg selv." Så la Heini til: "Gjør det! Ikke forsøk å fortolke dette, ikke skriv avhandlinger om det, gjør det!"

La meg legge til at Bruderhof er veldig lærebevisste, så det er ingen tvil om at de mener at det finnes en djevel, at fortapelsen er en virkelighet, men svaret fra Heini Arnold viser oss hvor tyngdepunktet vårt bør ligge. Jeg tror det er veldig viktig å være lærebevisst, særlig i en tid med så mye forvirring som den vi lever i, men tyngdepunktet må ligge der hvor Heini Arnold la det. I et brev til noen som lurte på om de skulle bli en del av Bruderhof, eller ikke, skrev han:

"Enten gir vi vårt liv fullstendig til å bli brukt hvorhen Gud beveger vårt hjerte, og er ganske enkelt åpen for det som da blir gitt oss, eller vi står i fare for å begrense sannheten." Radikale ord fra et veldig radikalt menneske. Heini Arnold levde hva han snakket. Han var høyt elsket av såvel protestanter, som katolikker. Faktisk skrev en profilert katolikk forordet til Heini Arnolds bok om hvordan man kan bli fri fra syndfulle tanker.

Ingen kommentarer: