torsdag, juni 08, 2006

I de rette hendene



I dag vil jeg dele med dere noen ord av Phillip Keller, en mann som i mange år har satt sitt tydelige preg på mye av min teologi. Phillip Keller ble født i Øst-Afrika og arbeidet som fårehyrde i mange år. Senere studerte han til å bli agronom og arbeidet med jordbruksforskning i Canada. Keller har også arbeidet som journalist og fotograf, og er ikke minst kjent som en fremragende forkynner og konferansetaler. Her i Norge er han vel mest kjent gjennom boken han skrev om Salme 23. Nettopp fordi han selv er fårehyrde, gav det veldige spennende innfallsvinkler og perspektiver. På svensk finnes noen flere av hans bøker oversatt, men de må letes frem i antikvariater. Her følger en artikkel av Keller som heter: "I de rette hendene":

"Vi kan bare bli satt fri, løst fra lenkene og frigjort av de kjærlige, omsorgsfulle og forståelsesfulle hendene til Den gode hyrde. Likevel gjør vi motstand bare Han nærmer seg. Vi har uvilje mot at Han kaller på oss. Vi trekker oss raskt tilbake fra Hans tilnærmelser og gode hensikter i frykt og angst. Dypt inni oss stiger tvil og bange anelser opp i tankene og følelsene. Vår ånd trekker seg sammen i oss. Vi rygger tilbake fra Han som nærmer seg. Vi føler oss så truet. Viljen vår er fast innstilt på motstand. Vi er overbevist om at vi bare vil bli mishandlet i Hans hender.

Men det er bare Guds hånd som setter oss fri. Det er Hans sterke hender som kan snu oss rundt og lære oss å gå på nye veier og i nye retninger. Det er Hans milde og likevel sterke hender, Hans forståelsesfulle hender, som kan behandle oss med dyktighet, kjærlighet og styrke. Det er Hans hender som kan forvandle vår karakter, forvandle vår oppførrsel og sende oss ut for å utføre en stor og edel tjeneste i samfunnet.

Få av oss, som ennå ikke er kommet under Kristi omsorg, tenker alvorlig nok på satans onde og ødeleggende karakter. Altfor mange mennesker tror at han egentlig ikke er virkelig. Av og til antas det at han ikke er noe annet enn et fantasifoster, mer eller mindre bare et produkt av menneskets innbilningskraft. Den fryktelige sannheten er at han er meget virkelig, meget aktiv og ufattelig bedragersk. Tilsynelatende gir han oss frihet ved å la oss gjøre alt vi ønsker ifølge vår egen, medfødte egoisme eller synd. Men i virkeligheten ser han på at vi gjør oss selv til slaver og ødelegger oss selv.

Mange av oss har stått under feil ledelse størstedelen av våre liuv. Vi har vært i de gale hendene. Vi er blitt så galt behandlet at alle de opprinnelige, herlige hensiktene som vi var skapt for, er blitt fullstendig forvrengt og misbrukt. Vi er i virkeligheten slaver av synden, oss selv og satan.

Likevel kommer Den fremmede fra Galilea inn i våre liv. Han ser kjærlig på oss. Han berører oss med sin ømhet. Han ser forbi våre synder. Han rekker fram sine allvitende hender for å ta oss inn under sin forståelsesfulle omsorg. Vi er ikke alltid ivrige til å komme. Vi er redde for at Han skal ha skumle motiver. Vi trekker oss tilbake fra Hans kontroll. Livet under den gamle herren vår har gjort oss så mistenksomme. Vi er slett ikke sikre på at det vil bli bedre nå. I vår menneskelige uvitenhet og mistenksomhet, er vi overbevist om at å komme inn under Kristi omsorg, kan bli en enda verre fangenskap enn før.

Det tar noen av oss en levetid å lære at Kristus, Den gode hyrde, vet nøyaktig hva Han gjør med oss. Han forstår oss fullkomment."

Ingen kommentarer: