torsdag, juni 22, 2006

Syv karaktertrekk ved profetiske mennesker



Jeg fortsetter med å beskrive de karaktertrekkene som vil finnes hos den profetiske tjenesten Gud vil reise opp i endens tid. Jesus sa til Nataniel, da denne ble forundret over å se hvordan kunnskapsord ved Ånden virker, ved at Jesus kunne fortelle Nataniel at Han hadde sett ham under fikentreet, allerede før Jesus kom til stedet: "Sannelig, sannelig sier jeg dere: DERE SKAL SE HIMMELEN ÅPNET og Guds engler stige opp og ned over Menneskesønnen." (Joh 1,52) Patriarken Jakob (se bildet) hadde en profetisk drøm, og så en stige reist på jorden, og toppen nådde til himmelen, og Guds engler steg opp og steg ned på den. (Se 1.Mos 28,11-17) Vi må oppdage den usynlige verdens virkelighet! Lik profetdisipelen trenger i å få åpnet våre åndelige øyne så vi ser, for Gud ønsker at vi skal leve under en åpen himmel hvor vi er mottagelige for Åndens ulike måter å åpenbare seg på, gjennom Åndens gaver. Profetier, syner og drømmer er en del av dette. Apostelen Paulus sier: "Vi har ikke det synlige for øye, men det usynlige. For det synlige varer en kort stund, men det usynlige er evig." (2.Kor 4,18) Den Hellige Ånds manifestasjoner hører med til et nytestamentlig menighetsliv, og når du leser ditt Nye testamente vil du se hvor mange overnaturlige hendelser som finnes beskrevet der. Englebesøk var ikke unormalt, og det er veldig interessant å legge merke til at hver gang Gud holder på å gjøre noe nytt, blir det økt aktivitet blant Guds engler. Jeg skal nå gi deg syv tegn som kjennetegner et profetisk folk. Utgangspunktet for dette er ordene fra Rom 13,11-14: "Og dette må dere gjøre, da dere kjenner tiden, for nå er det på tide å våkne opp fra søvnen. For vår frelse er nærmere nå enn da vi kom til troen. Natten er snart forbi, og dagen er nær. La oss derfor legge av mørkets gjerninger, og la oss ta på oss lysets våpen. La oss vandre sømmelig, som om dagen, ikke i svir og drukkenskap, ikke i utukt og skamløshet, ikke i strid og misunnelse. Men ikle dere Herren Jesus Kristus, og ikke plei kjødet slik at lystene vekkes."

1. Mennesker med en profetisk tjeneste er åndelig våkne! Lik Issakars sønner kjenner de tiden de lever i. De kan tyde tidens tegn. Dette er vektere på muren, som kan skjelne ånder, og som blåser i shofaren for å vekke Guds forsamling. Legg merke til ordlyden som apostelen Paulus velger her: "for nå er det på tide å våkne!" I den reviderte oversettelsen av 2005 står det: "Timen er kommet da dere må våkne opp.." Dette er et profetisk rop fra himmelens trone til Guds forsamling idag. Vi må bryte oss ut av passivitetens grep ved Den Hellige Ånds hjelp, og vi må bli åndelig våkne for den meget alvorlige tiden som vi lever i. Mennesker med en profetisk tjeneste har et gudgitt kall til å vekke menigheten fra dens søvn. Det er ikke nødvendigvis en takknemlig oppgave! Hvis vi er åndelig våkne, så er også våre åndelige sanser på vakt og fungerer. Gud holder på å ryste alt som rystes kan idag, og det skjer også med menigheten. Dommen begynner med Guds hus.

2. Mennesker med en profetisk tjeneste kaster av seg alt mørke. "La oss derfor legge av mørkets gjerninger," skriver apostelen. Han er inne på den samme teamatikken i det brevet han skriver til forsamlingen i Efesos: "For dere var en gang mørke, men nå er dere lys i Herren. Vandre som lysets barn - for Åndens frukt består i all god godhet, rettferdighet og sannhet -, idet dere prøver hva som er til behag for Herren. Og ta ikke del i mørkets ufruktbare gjerninger, men avslør dem heller!" (Ef 5,8-11) Hvis du ønsker å ha en profetisk tjeneste, så betyr det at du går mot strømmen. Det betyr at du lever et hellig liv. Når Gud senker sitt nærvær ned over mennesker, så blir dette det fremtredende karaktertrekk som skiller dem ut fra alle andre. I 2.Mos 33,16 kan vi lese følgende: "Hvordan skal det da bli kjent at jeg har funnet nåde for Dine øyne, jeg og Ditt folk, hvis Du ikke går med oss? Slik skal vi bli atskilt, jeg og Ditt folk, fra alle andre folk som finnes på jorden." Han gjør oss annerledes, fordi Han selv er annerledes. Uttrykket "legger av seg" uttrykker noe aktivt. Andre oversettelser bruker uttrykket "kaster av seg", og det forsterker jo nettopp dette at det er snakk om en aktiv handling fra vår side.

3. Mennesker med en profetisk tjeneste er en Lysets Arme. Vi er innrullert i en ordentlig hær, vi er ikke leke-soldater. Og fordi vi er i en hær, så trenger vi også å ta på oss "lysets våpen" (Rom 13,12) og vandre i lyset. Vi avslører mørket ved selv å vandre i lyset. Hva er dette lyset? Det er sannheten. Sannhet er ikke bare rett lære, selv om det er svært avgjørende at vi er krystallklare når det gjelder hva Bibelen faktisk lærer, men det er også sannhet som har forvandlet våre egne liv fra innerst til ytterst. Vi kan ikke lære andre noe vi selv ikke lever i!

4. Mennesker med en profetisk tjeneste lever gjennomsiktige og ærlige liv. "La oss vandre sømmelig, som om dagen." Ærlighet varer lengst, heter ordtaket. Det beste vitnesbyrd for andre er når de ser hvordan vi lever, og da trenger vi å være åpne og våge å vise andre vår svakhet. Hvis vi sier en ting, men handler annerledes, ruinerer vi vårt vitnesbyrd. Vi er alle i en prosess, og det er viktig at vi erkjenner det. Det skaper nemlig respekt hos andre. Det bygger bro mellom forsamling og verden, den broen heter ærlighet og gjennomskinnelighet. Mennesker med en profetisk tjeneste er ikke mennesker som kaster seg på siste trend i kristenheten, men de lever med i det Gud viser dem, og er trofaste mot det. Jo mer åpen, ærlig og gjennomsiktig jeg er, jo mer liv bringer jeg videre til andre, og jo mer influerer jeg andre menneskers liv. Gjennomskinnelighet bringer håp til andre mennesker. Når jeg tilllater andre å se mine kamper, min sønderbrutthet, og se meg i de prosessene jeg går igjennom, så kan de forholde seg bedre til sine egne kamper og prosesser. Når de ser at jeg fortsetter å gå videre, til tross for at jeg kan bli utslått, men ikke nedslått, så gir det også dem håp i deres vandring.

5. Mennesker med en profetisk tjeneste rømmer fra kjødelighet. Her taler vel ordene fra Romerbrevet for seg selv. Det finnes ting man ganske enkelt holder seg borte fra. I utgangspunktet burde det være opplagt, men dessverre - i vår tid, er det slett ikke det. Drikking i kristne miljøer er lagt mer utbredt enn det man tror det er. Utukt og skamløshet, hører heller ikke med i et hellig liv, og heller ikke strid og misunnelse. Det siste punktet må nok noen og enhver av oss gå i oss selv, og bekjenne synd og bli satt fri.

6. Mennesker med en profetisk tjeneste ikler seg Jesus Kristus. Han er vårt budskap, Han er vårt liv. Vi skal med ordene våre peke på Ham, men også med våre liv. Mennesker med en profetisk tjeneste tar seg god tid i ørkenen, de søker bevisst stillheten, for å tilbringe tid med Jesus. De kommer fra ørkenen eller ødemarken med sitt budskap. I samværet med Jesus, som har fått formet dem og dannet dem, har de med seg et radikalt budskap som forvandler, provoserer og skaper liv. Mennesker i deres omkrets kjenner at de har vært sammen med Gud, på den atmosfæren disse menneskene bringer med seg. Ordene de gir, er ikke formet ved skrivebordet, men i ørkenens hete. Det er ord som først har forandret dem, og som flyter ut av deres liv. De øser sitt liv inn i andre mennesker. Og det livet de øser inn i andre, er deres eget Kristus-liv. Det er den overfloden de har fått i samværet med Jesus!

7. Mennesker med en profetisk tjeneste prioriterer rett. "og ikke plei kjødet slik at lystene vekkes". Hva handler dette konkret om? Dette handler om den tiden da intet menneske ser deg. Når du er på reise, når du er alene. Da gjelder det mer enn noensinne at du holder samme standard som når du er sammen med andre mennesker. Selv om ikke andre ser deg, kjenner Gud ditt skjulte liv! Du kan ikke gjemme deg unna for Hans øyne.

-----------

En orientering: Jeg kommer til å skrive daglig på denne bloggen frem til lørdag denne uken, muligens også søndag. Fra da av blir det et opphold på ca 15-20 dager. Dette skyldes at jeg er på en reise i Europa sammen med min sønn. Vi skal blant annet besøke noen kommuniteter, bønnesentre, vi skal muligens til Auchwitz og ellers se oss rundt. En Interrail billett gjør dette mulig. Takk for all forbønn!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg har nettopp sittet og hørt på din tale "Abrahams venn" på en lydfil jeg fant på nettet.Jeg skal nå lese litt i bloggen din nærmeste dagene og for framtiden.For maken til vannspreder har jeg , tror jeg aldri opplevd.

Å høre deg er som å løpe rett inn i en vannspreder etter år i ørkenen.Jeg har bare sittet her og sagt "kjære Gud, halleluja og kjære Jesus " i hele natt.

Din tale var så profetisk inn i mitt liv at jeg bare gråt.
Jeg lever i mitt 50. leveår og står foran et oppbrudd, der familien skal flytte om vi får huset vi skal se på om 2 uker.
Etter 50 år i Stavanger skal jeg altså bevege meg i en helt annen retning, og det er så viktig at det er det Gud vil.

Målet og ønsket er Brumunddal, og pga det så begynte jeg å lete på nettsider om stedet, og da fant jeg din forkynnelse.
Så her har jeg sittet og grått og lyttet og lest og bedt og ikke sovet en smule.
Jeg tok meg den friheten å legge link til talen din ut på en debattside der det er ekstremt mange ikke kristne og også søkende og religiøse vranglærere, som trenger det du har fått å dele.

Du er så velsignet og jeg er så heldig som fikk drikke av Kilden du øser fra.Jeg priser Gud for hvert eneste ord som kom ut av din munn....og selv om man ikke skal fokusere på mennesker, så må jeg bare få si at jeg tror at det er den beste talen jeg har hørt siden jeg ble frelst for 20 år siden....det sier litt.

Kan du be om at vi får det huset vi skal se på og at alt må legge seg til rette i riktig rekkefølge før vi legger bak oss Stavanger?
Det er så mange ting som må gå opp i kabalen.

Jeg føler meg faktisk som en trapes-artist når jeg slipper tauen i Stavanger og kaster meg opp til Hedmarkens ville fjell og daler, dersom vi får det huset.

Gud velsigne deg og takk Gud som ga meg akkurat den talen din akkurat på dette tidspunktet i mitt liv.
vennlig hilsen Ranveig,
en frelst-fri-pinse-baptist
som legger bloggen din til mine favoritter.