torsdag, juni 01, 2006

Om å forstå tiden og tidene



For noen dager siden skrev jeg om nødvendigheten av at Guds sanne profeter stiger fram, og siterte 1.Krøn 12,32: "Av Issakars barn kom det menn som forstod seg på tidene." I dag vil jeg utdype betydningen av at forståelsen av hvilken tid, eller tiden og tidene vi lever i, er avgjørende for å forstå Guds planer og rådsslutninger, og hvordan vi kan stå seirende i den tiden vi lever i. Leser du sendebrevene i Åpenbaringsboken støter du stadig på dette: "Den som seirer." Overvinnerne i endetiden er de som forstår tiden de lever i.

Bibelen benytter to tidsbegreper: chronos tid og kairos tid. Chronos refererer til den generelle tiden, den kronogiske tid, klokka om du vil. Kairos derimot refererer til den rette tid, den strategiske tid, selve muligheten, tiden her og nå. Etterhvert som Guds planer utfolder seg, eller åpenbarer seg for oss, blir chronos til kairos. Kairos, selve mulighetens tid, er bokstavelig talt født ut av chronos, den generelle tiden. Vi trenger åpenbaring for å forstå disse ulike tidene og sesongene, eller om du vil: åndelige årstidene, som Gud lar oss gå igjennom. Gud fører oss igjennom ulike faser og prosesser, i hvilke vår trofasthet og utholdenhet tillater Ham å føre oss inn i den neste fasen - den strategiske tiden. Vi lever altså i disse prosessene i forbindelse med chronos-tiden, men så skjer det at Gud forandrer denne prosessen, Han forandrer tid og sesong, og forvandler chronos til kairos for oss, de spesielle øyeblikkene, mulighetene. Guds HER og NÅ. Det er viktig at vi forstår når dette skjer, og kan handle deretter. Tidspunktet for Jesu fødsel var ikke tilfeldig valgt. "Men da tidens fylde kom, utsendte Gud sin Sønn.." (Gal 4,4) Heller ikke tidspunktet for Hans død var tilfeldig: "For ennå mens vi var skrøpelige, døde Kristus til FASTSATT TID for ugudelige." (Rom 5,6) Dette bare nevnt som eksempler på Guds tid og tider.

La oss se litt nærmere på det vi kan kalle Issakar's-salvelse. Du vet, Gud gir oss ulike salvelser, og Issakar hadde en jeg gjerne vil ha! I oversettelsen Bibelen Guds Ord, gjengis 1.Krøn 12,32 slik: "Av Jissakars sønner, som kjente og forstod tidene, slik at de visste hva Israel måtte gjøre..." Da israelittene vandret omkring i ørkenen, befant Issakar seg i øst sammen med Juda og Sebulon, hans brødre. "Ved siden av ham skal Issakars stamme slå leir. Høvdingen for Issakars barn et Netanel, Suars sønn." (4.Mos 2,5) "Først brøt Judas barn leir opp med sitt banner, hær etter hær. Høvdingen for deres hær var Nahson, Amminadabs sønn. Høvdingen for Issakars stammes hær var Netanel, Suars sønn." (4.Mos 10,14-15) Issakar spilte en viktig rolle i å lede Israel i denne prosessen, slik vi ser det av 1.Krøn 12,32. De ledet an i marsjen mot det lovede land. Selve navnet Issakar betyr "den som blir belønnet". Issakars barn, som tellet 200 stykker, kjente solens og månens gang, interaksjonen i årets måneder, datoen for viktige jødiske fester fastlagt av Herren, og kunne tyde tidens tegn. Det fantes en profeti over Issakar som patriarken Jakob hadde profetert over ham: "Issakar er et sterktbygd esel som legger seg ned mellom kveene. Han så at hvilen var god og at landet var fagert. Da bøyde han sin rygg, for å bære og ble en arbeidspliktig trell." (1.Mos 49,14-15) Issakar ble altså en som kunne bære Guds byrder, og som kunne føde fram det som Gud hadde lagt ned i ham. Jeg har mer i detalj gått inn på dette med å bære bønnebyrder i min bok: "Å leve i bønn", som nylig utkom på Frihet forlag. Jeg vil anbefale den til videre studium av dette. Du kan bestille den ved å henvende deg til: www.frihet.no

Vi trenger disse som er villige til å bære bønnebyrder, som lever med Herren og som kjenner tiden og tidene. Vil du være med på å be dem fram?

Ingen kommentarer: