mandag, august 14, 2006

Hvem som er velsignet



Jeg har skrevet om Elder Paisios (1924-1994) på bloggen min tidligere. Han var en av de mest elskede og ærede åndelige veilederne innenfor den gresk ortodokse kirke i vår tid. Han levde som munk i den monastiske republikken Mount Athos i Hellas, men grunnla også klostret Den Hellige Johannes Teologen i Souroti i Tessaloniki. Her følger noe som den åndelige veilederen Paisios har skrevet, som jeg tror flere av bloggens lesere vil bli velsignet av:

1. Velsignet er de som elsker Kristus mer enn alle verdslige ting, som lever langt borte fra verden og nær Gud, med himmelsk glede over sitt jordeliv.

2. Velsignet er de som klarer å leve ubemerket og som streber etter hellighet, og som ikke engang oppnår et lite navn for dem selv.

3. Velsignet er de som makter å opptre som en dåre, og på denne måten beskytter sin åndelige rikdom.

4. Velsignet er de som ikke forkynner evangeliet med ord, men som lever det og forkynner det med stillhet, med Guds nåde, som røper hvem de er.

5. Velsignet er de som fryder seg når de blir urettferdig anklaget, mer enn når de er rettelig talt vel om for deres hellige liv. Dette er tegnene på hellighet, ikke i den tørre utøvelsen av deres kroppslige askese og ikke i det store antall prøvelser, som, når de ikke er utøvet i ydmykhet og som har som mål å legge av det gamle menneske, bare skaper illusjoner.

(Oversatt etter Epistles av Elder Paisios of Mount Athos. (C) Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen)

Ingen kommentarer: