onsdag, august 09, 2006

Keltisk spiritualitet og et enkelt liv


Grunnleggeren og lederen for St.Aiden og St.Hilda fellesskapet, den anglikanske presten Ray Simpson (bildet) på den hellige øya Lindisfarne, har vært på besøk i Norge. Jeg har hatt stor glede av å lese Simpsons mange bøker om keltisk spiritualitet, og har også hatt personlig kontakt med ham over en viss tid. Ray Simpson er en klok mann, og en god og trygg åndelig veileder. I år talte han på Korsvei stevnet på Risøya. Dessverre gjorde sykdom det umulig for meg å delta. Det er ved den nord-østlige kysten av Storbrittania at den hellige øya Lindisfarne befinner seg. Det er et fantastisk sted og man kan bare komme seg dit ut når tidevannet tillater det. St.Aiden og St.Hilda fellesskapet ble grunnlagt i 1994 av Simpson og seks andre. Det skjedde etter at Simpson besøkte Lindisfarne for første gang i 1988. Da åpenbarte Gud seg for den nå 66 år gamle anglikanske presten. Han beskriver det slik: "Stedet der jeg sto begynte å skjelve, og mitt indre ble snudd på hodet. Gud viste meg at han ikke ville at kristne skulle være oppdeøt i mange små bekker, men at vi i stedet skulle bli som en stor elv igjen."

Ray Simpson oppsøkte sin biskop, fortalte om opplevelsen, og med biskopens velsignelse sluttet han som prest, og grunnlag dette fellesskapet som er bygget på keltisk spiritualitet. Det var den hellige Aidan, som levde på 600-tallet, som grunnla et kloster på øya, og dette klosteret fikk ikke bare stor betydning i sin samtid, men helt frem til våre dager. Sammen med den omsorgsfulle og vise Hilda (614-680) er Den hellige Aidan det store forbildet for Aidan og Hilda fellesskapet. I dag drives de et retreat senter på Lindisfarne.

I et flott intervju med Ray Simpson i avisen Dagen i går snakker han blant annet om det å leve et enkelt liv, og Ray's synspunkter er absolutt vel verd å lytte til, og handle etter! For noe av det som særpreger Aidan og Hilda fellesskapet er en dyp forankring i skaperverket. Det er ganske naturlig siden de har sine røtter i keltisk spiritualitet. La oss lytte til den gode åndelige veilederen:

"10 minutter hver dag prøver vi å meditere over Guds under i skaperverket. Vi er også opptatt av økologiske matvarer, rettferdig handel, og å spare strøm. Vi går og sykler mye. Før vi setter oss inn i en bil eller et fly ber vi over det. Vi ruser ikke rundt som galninger, men reiser med ettertanke. Vi er klar over at Gud er såret over at planeten blir ødelagt. En naturlig følge av denne overbevisning er at vi lever enkle liv. Hver person følger sin egen samvittighet. Men vi lærer at alle må kvitte seg med alt som har skapt uorden i hjertet. Hebreerbrevet lærer at vi skal kvitte oss med ikke bare våre synder, men også med alt som tynger. Når noen gir oss noe, gir vi noe annet videre. Vi har ikke egendeler vi ikke trenger. Jeg, foreksempel, kvitter meg med alle klær jeg ikke bruker."

Ingen kommentarer: